Izvor: JUGpress.com, 21.Sep.2023, 16:44

Ministar o novim medijskim zakonima

NIŠ

Nstavljamo da raspravljamo o setu medijskih zakona, u pitanju je Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima na kojima smo predano radili praktično od prvog dana formiranja ove vlade, a sve u skladu sa medijskom strategijom, rekao je ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović.

” Ovo su temeljni, bazični zakoni koji definišu sektor medija u Srbiji, i zajedno smo radili sa novinarskim medijskim udruženjima. Ovom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << želim i da se zahvalim na pomoći i doprinosu u izradi nacrta ovih zakona. Želim da se zahvalim i našim međunarodnim partnerima koji su nam pomagali da dođemo do ove tačke, a to je delegacija EU, misije OEBS-a, ambasada Kraljevine Norveške..”, dodao je on.

” Ovog puta bih istakao dve stvari, mada zakoni donose mnogo toga u medijskoj sferi… Prva stvar je vezana za Zakon o javnom informisanju i medijima koji definiše precizno postupak javnog finansiranja i po prvi put u ovom zakonu je uveden Savet za štampu, nešto na čemu su medijska i novinarska udruženja insistirala od prvog trenutka. Savet za štampu kao samo regulatorno telo čija će se akta uzimati u obzir prilikom rada komisije koje odlučuju o projektnom finansiranju.

Druga stvar koju bih želeo da istaknem vezana je za Zakon o elektronskim medijima. Po prvi put zakonodavna vlast, odnosno odgovarajući odbori skupština Republike Srbije i AP Vojvodine se povlače, kako da kažem, iz predlaganja članova saveta regulatornog tela za elektronske medije. Do sada su oni predlagali tri od devet članova, a predlogom nacrta ovih zakona je definisano da sada predlagači budu nezavisna tela,  poverenik za ravnopravnost, zaštitnik građana i da jednog predlažu udruženja izdavača elektronskih medija. Nastavljamo sa javim raspravama koje će trajati do 6. oktobra. Sledeće je u Novom Sadu, pa u Kragujevcu. Ja kao ministar informisanja i telekomunikacija zainteresovan sam da ova rasprava protekne tako da imamo što više dobrih predloga i svaki predlog koji bude poboljšao predloženi zakon će biti usvojen.

Na pitanje novinara koja je najznačajnija novina koju nam donosi zakon što se tiče projektnog finansiranja medija i koji boljitak jedan novinar koji radi u lokalnom mediju može da očekuje nakon usvajanja ovog zakona Jovanović kaže da bi istakao članove koji se tiču projektnog sufinansiranja.

” Dakle, detaljno je definisan sam postupak projektnog finansiranja i na republičkom i na lokalnom nivou, definisano je do kog trenutka moraju da budu raspisani konkursi, i u slučaju da konkursi „padnu“ kada se ponovo raspisuju. Takođe, precizno je definisano i pitanje koje moraju da ispune ljudi koji se prijavljuju za članove konkursnih komisija, a rekao bih, iz mog ugla je bitno i što je po prvi put definisana jedinstvena platforma, odnosno portal, gde je obaveza svih i na lokalu i u republici da oglašavaju konkurse i da sve to rade transparentno na portalu i gde će svi rezultati i članovi komisija biti objavljeni, gde će biti i praktično celokupni rezultati o projektnom finansiranju biti dostupni celokupnoj javnosti i gde će kompletno odlučivanje i rad na dokumentima koji se tiču projektnog finansiranja biti u tom jedinstvenom informacionom sistemu”, rekao je ministar.

Glavna i odgovorna urednica Regionalne informativne agencije JUGpress je konstatovala da će se na javnim raspravama čuti ponovo primedbe koje su medijska i novinarska udruženja već iznela, a nisu ušla u dugi proces pripreme i nacrt ovog zakona i pitanje ko garantuje da će sad ući te primedbe a koje su izbačene iz konačne verzije, Jovanović je rekao da “javna rasprava ne služi samo da bi stvari rekle, nego da bi se poslale i konretne primedbe, odnosno sugestije na nacrt zakona”.

” Posle prve rasparave mi smo dobili samo jednu pisanu sugestiju od jednog fizičkog lica. Još jednom pozivam sva novinarska i medijska udruženja, kao i svu ostalu javnost da u pisanoj formi, na način kako se sprovode javne konsultacije, dostave svoje sugestije. Još jednom kažem da svaka sugestija koja može da popravi i unapredi postojeće predloge nacrta zakona biće usvojene”, rekao je Jovanović.

Na pitanje na šta se odnosila ova sugestija i hoće li biti uvažena Jovanović je rekao da se ona “odnosila na razmatranje upravnog postupka, više je tehnička stvar predloga nacrta zakona i ja očekujem da posle javne rasprava u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu konačno dobijemo prave sugestije”.(kraj) LJS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.