Meštani Predejana protestom ukazali da su odsečeni od civilizacije

Izvor: JužneVesti.com, 02.Dec.2023, 13:41

Meštani Predejana protestom ukazali da su "odsečeni od civilizacije"

Mesec i po dana bez pitke vode, a sa prvim snegom ove zime i struje, bez asfalta i kanalizacije, ali i grejanja u školi, tako žive meštani Predejana, koji su nedavno protestovali, jer su praktično "odsečeni od civilizacije", kaže Mateja Nikolić iz Pokreta slobodnih građana koji ih je posetio.

Ukazuje na probleme meštana Predejana; foto: Mateja Nikolić Nikolić kaže da je 200 stanovnika manje u Predejanu, maloj varoši kod Leskovca na jugu Srbije, jer prema poslednjem >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << popisu ima oko 900 stanovnika. Razlog za ovako poražavajuću statistiku je, smatra, to što su meštani poslednjih nekoliko godina odsečeni od civilizacije.

Glas meštana se ne čuje, Ulica Sinadina Milenovića još uvek nije asfaltirana iako je započeta i završena tek četvrtina. Nepostojanje kanalizacije, koja se izliva posred ove ulice, je još jedan od problema. Ovo je strašna stvar jer ukoliko bi se nešto desilo u ovom delu varoši, vozila hitne pomoći, ali i vatrogasna vozila, ne bi mogla da izađu na teren - priča Nikolić.

Pre mesec i po dana su ostali bez vode za piće, a nedavno kada je pao prvi sneg ove zime bez ikakve vode, ali i bez struje, a Nikolić napominje da su mesecima upozoravali da će se drveće obrušiti i pokidati žice, ali da za to niko nije mario. Ukazuje na probleme meštana Predejana; foto: Mateja Nikolić

Zato su nedavno protestovali, a Mateja Nikolić iz PSG objašnjava koje su probleme još javno izneli.

Nasilje je što ovi ljudi u trećoj deceniji 21. veka nemaju vodu za piće, što su 4 dana bili potpuno bez struje i vode. Nasilje je što nemaju asfaltiranu ulicu niti kanalizaciju. Nasilje je što Dom zdravlja radi samo radnim danima u prepodnevnoj smeni od 7 do 14 časova. Nasilje je što deca u osnovnoj školi, koja je pre par dana proslavila svoj 150. rođendan, nemaju grejanje pa moraju da prate nastavu online. Nasilje je što Predejane nema Dom kulture. Nasilje je što ovde nema više putničkih vozova godinama unazad. Nasilje je što zbog ovih stvari moramo da protestujemo jer izgleda da se elementarna ljudska prava, garantovana Ustavom RS, ovde ne poštuju - istakao je.

Zaključio je da će zbog svih problema koje navodi meštani Predejana 17. decembra glasati za promene, odnosno novu vlast koja će zaista brinuti o njima i zastupati njihove interese, a da li će tako i biti biće poznato za nešto više od 3 nedelje, koliko je ostalo do vanrednih lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.