Izvor: JUGpress.com, 22.Okt.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mašinski i inženjeri elektronike su najtraženiji

NIŠ

  Forum naprednih tehnologija je događaj koji je  značajan za Niš ali bih rekao i za ceo Jugoistok Srbije jer upravo ono što je  predmet rasprava i potencijala samog Foruma je od značaja za ovaj deo zemlje.Raduje  me što smo uspeli da stignemo do petog Foruma i što grad to podržava, a još više me raduje činjenica što će šesti biti u novom, završenom, Tehnološkom  parku koji će biti otvoren u martu iduće godine“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na otvaranju Specijalizovanog sajma zapošljavanja i profesionalne orjentacije koji se održava u okviru Foruma naprednih tehnologija. Otvaranju Sajma prisustvovala je i delegacija iz Kečkemeta, Mađarska, koja je ovih dana u poseti Nišu.

„Ono što je  najznačajnije, što je rezultat ovih susreta to su  radna mesta koja ćemo moći da stvorimo u oblasti koja obeležava budućnost i najbrže raste. Činjenica je da naši tehnički fakulteti imaju mnogo više studenata nego što je to bilo do sada, tako da je ovo oblast koju grad podržava. Nekada balkanski grad elektronike, danas s pravom kandidat za regionalni centar  naprednih tehnologija“, istako je Bulatović.

  Bobana Matića, direktora Filijale u Nišu, Nacionalne službe za zapošljavanje, na Sajmu zapošljavanja ove godine učestvuju 23 poslodavca koji su ponudili sto radnih mesta, a najtraženiji su  diplomirani inženjeri  elektronike i mašinstva, mašinski elektrotehničari, programeri.

 On je podvukao da se trenutno na  evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi 22 392 aktivnih tražioca zaposlenja.

 „ To je najmanji broj za zadnjih 20 godina  od kada beležimo broj nezaposlenih lica. Procentualno posmatrano 10 procenata manje u odnosu na broj u istom periodu prošle godine, a čak za 35 procenata manje u odnosu na pre pet godina“, dodao je Matić.

 Istog dana organizovan je Sajam obrazovanja koji je privukao veliki broj osnovaca i srednjoškolaca.

 „To je mogućnost za naše najmlađe sugrađane da saznaju koje su to srednje i više škole ili fakulteti na kojima mogu da steknu adekvatna  znanja i veštine kao i formalno obrazovanje. Najbitnije je da to formalno  obrazovanje u dogledno vreme primene u niškim firmama u cilju razvoja privrede i grada“, dodao je Matić.

  „Na panelu koji će danas biti održan moći ćemo da vidio  šta je to što nudi dualno obrazovanje i na koji način se u celoj toj priči snalazio grad sličan našem, Kečkemet,i kako se u tim uslovima snašao“, najavio je Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privrede komore na otvaranju Sajma.

 Sajam je bio izuzetno posećen, a osim što su posetioci razgledali i raspitivali se o uslovima za dobijanje posla, ostavljali su i svoje CV nadajući se da će doći do radnog mesta.

 „Obišao sam sve štandove, svuda se prijavio i sada ostaje samo da se nadam da će neko da me pozove na razgovor. Ne dobijam posao ali se teško dolazi do njega“, kaže Stafan Ristić.

  Forum naprednih tehnologija i Specijalizovani sajam zapošljavanja i obrazovanja organizuju Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga,  Elektronskim fakultetom Univerziteta u Nišu, Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala Niš i Klasterom naprednih tehnologija NiKAT.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.