Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2023, 19:56

Manastir Svetog Nestora zapušten

NIŠ

Manastir Svetog Nestora, zapušten kao i Ruska crkva u Adrovcu, otvorena, ali bez sveštenika… bukvalno prepuštena zubu vremena, polako se urušava, kaže Đorđe Bojanić, istoričar iz Niša koji već neko vreme obilazi manastire u okolini kako bi upozorio da je potrebno sačuvati ih zuba vremena.

       „Manastir Svetog Nestora udaljen  je 5 kilometara od manastira Sveti Roman.Nalazi se na prelepoj uzvišici izvan sela Vitkovac, skretanjem sa glavnog puta, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << takođe vodi asfaltiran put manje od  dva kilometra do manastira. Crkvu je podigao Nestor Sinait (naziv „Sinaiti“ je vezan za Sinajsku Goru. Sinaj je od davnina bio privlačan za pustinjake, kao mesto bogojavljenja i tajanstvenog susreta između Boga i Mojsija) koji je po narodnom predanju bio rođeni brat Romana Sinaita, koji je podigao manastir Sveti Roman. Prepodobni Nestor je podigao crkvu više sela Vitkovca, na levoj strani Morave, prema Aleksincu. Postoji i predanja  da  je to upravo onaj Nestor koji se ubraja u značajne duhovne ličnosti u vreme kneza Lazara“, kaže Đorđe Bojanić.

      Po narodnom predanju i verovanju u narodu braća Roman i Nestor bili su, najverovatnije, učenici Klimenta i Nauma, ali to je samo narodno predanje, dodaje Bojanić.

     „On je crkvu posvetio Svetom Nestoru Solunskom. Na osnovu zapisa na ploči koji je u crkvi pronađena, smatra se da je ovde, pored Nestora, sahranjen i Petar Grebeljanović, brat kneza Lazara Hrebeljanovića. Petar Grebeljanović se zamonašio u Hilandaru a kasnije je došao u ovaj manastir gde je sahranjen, koji je i njegova zadužbina“, dodaje Bojanić.

    Iza crkve postoji staza koja vodi do planinskog potoka, koji ima izgled malog kanjona i lekovitog izvora. U blizini manastira Sveti Nestor, je Krst i spomen ploča podignuta u čast poginulim ruskim dobrovoljcima u Srpsko-turskom ratu 1876-77.god za slobodu Srba i Srbije. Stradalo je preko trideset ruskih oficira.

   „Ovaj kraj od Aleksinca do Ražnja (u dolini Južne Morave) može biti veliki verski, duhovni i istorijski turistički potencijal. Tu se nalazi veliki verski i duhovni centar manastir Svetog Romana i manastir Đunis Pokrova Presvete Bogorodice, u blizini je i Ruska crkva u Adrovcu i crkva Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo u Deligradu koja odiše istorijom“, kaže Bojanić i zaključuje da veruje da ima  nade i za ovaj manastir, u vremenu kada se intenzivno obnavljaju crkve i manastiri.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.