Ljubomir. T. Grujić: Uništavanje referenduma, Srbije i slobode naroda

Izvor: KMnovine.com, 08.Nov.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubomir. T. Grujić: Uništavanje referenduma, Srbije i slobode naroda

Na poziv KM novina dr Ljubomir T. Grujić za naše čitaoce piše sažeti izvod iz zvaničnog dopisa Narodnoj skupštini od 05.11.2019.g.



Piše: dr Ljubomir T. Grujić



REFERENDUM


Referendum je opštenarodno glasanje. On se zasniva na pravu naroda da narodna većina odluči o predlogu iznetom na referendum za glasanje sa DA ili NE.  Glasanje na referendumu je tajno. Prvi kriterijum je da je referendum punovažan >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << samo ako na referendumu glasa više od 50% od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak.  U demokratskoj i slobodnoj državi ovo važi za svako glasanje. U Srbiji to nije utvrđeno u svim zakonima, ali jeste u sada važećem Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi. On je donet pod vladavinom Slobodana Miloševića.
   
Za razliku od drugih glasanja, suština referenduma se ogleda u sledećem kriterijumu. Predlog o kome se glasa usvojen je na referendumu samo ako je za njega glasalo najmanje više od 50% od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak. Referendumska odluka izražava volju i opredeljenje naroda. Narodna skupština je obavezna da ozakoni predlog usvojen na referendumu. U tome je značaj, važnost i snaga referenduma u odnosu na nereferendumska glasanja. U sada važećem Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi taj kriterijum nije zadovoljen! U njegovom 2. stavu se utvrđuje: «Odluka o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja na referendumu smatra se donetom ukoliko je za nju glasala većina građana koji su glasali.» Ako na biračkom spisku, na primer, ima imena od 5.000.000 (pet miliona) birača, onda je 2.500.001 najmanji broj da referendum bude punovažan. Znači, ako je 1.250.001 birač glasao DA na takvom «referendumu» onda je usvojen predlog iznet na «referendumu»! Sveukupno, znači da 1.250.001 birač od ukupno 5.00.000 birača odlučuje, a to je svega 25.00002% birača od ukupnog broja birača! Uprkos tome što je 3.749.999 birača, odnosno 74,99998% birača od ukupnog broja birača glasalo NE! Već je tim stavom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi srušena demokratija. Vlasti to nije dovoljno!
  
RTS nas je obavestila u Dnevniku u subotu 02.11.2019. da Narodna skupština otvara postupak izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i da je otvorena javna diskusija. Suština izmene je da glasanje bude proglašeno za referendumsko bez obzira koji procenat birača je na njemu učestvovao od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak! Predložena izmena je protivustavna, suprotna je članovima 1 - 3, 18 i 19 Ustava. Po tome je predlog iznet na referendumu na kome je glasalo samo 3 (tri) birača usvojen ako je 2 (dva) birača glasalo DA! Drastično uništavanje značenja, smisla, važnosti i snage referenduma; unižavanje demokratije!! Sprdnja s narodom!!! Oduzimanje slobode narodu!!!! 


ZVANIČAN I STVARNI RAZLOG VLASTI ZA UNIŠTAVANjE REFERENDUMA

Saopšteni razlog vlasti da izmeni, tj. uništi, referendum jeste da se olakša usvajanje predloga na referendumu!!! Zar je to prihvatljiv i opravdan razlog? Nije.

Suočivši se s činjenicom da je veliko nezadovoljstvo u narodu i suočivši se s mogućnošću da većina birača ne učestvuje na izborima raspisanim po protivustavnim zakonima, vlast je lukavim pokušajem da uništi referendum započela novu protivustavnu farsu. Vlast je zaključila da narod neće da učestvuje na takvom «referendumu». Stvarni razlog je da vlast hoće pod imenom referendum da sprovede glasanje koje će njoj lako da obezbedi da može da objavi da je takav  «referendum» bio punovažan i da je na njemu usvojen predlog vlasti. Zašto je takva, neprihvatljiva, promena referenduma potrebna i važna vlastima? Da bi promenom Ustava nastavila proces samovlašća, rasturanja Srbije i ukidanja slobode.
CILj I POSLEDICE UNIŠTAVANjA REFERENDUMA 


Stavovi 6 – 8 člana 203 Ustava jasno utvrđuju da je referendum obavezan pri promeni preambule Ustava. Njena promena omogućava izostavljanje «Kosova i Metohije» iz predsedničke zakletve (4. stav člana 114 Ustava) i iz člana 182 Ustava, kao i izostavljanje iz zakletve člana Vlade. Time bi se postiglo isključivanje «Kosova i Metohije» iz Ustava i teritorije Kosova i Metohije iz naše države, a njeno pretvaranje u sakatu Srbiju – Sakabiju, a osakaćene Srbe u Sakabe. Postiglo bi se da se zvanično i službeno utvrdi da su se Srbi i Srbija svojevoljno odrekli zauvek Kosova i Metohije – svoje postojbine i dela svog naroda. Vlast na čelu s Aleksandrom Vučićem bi tvrdila da je to narodna volja!


Kakvi su to ljudi na vlasti koji grade svoju sreću na nesreći, na tragediji, drugih ljudi, sada Srba na Kosovu i Metohiji, koji rasturaju Srbiju, koji uništavaju slobodu?

PETICIJA I ZAHTEV


S obzirom na sve izloženo, a osnovu članova 1 - 3, 18, 19, 51, 56, 194 i 118 Ustava i na osnovu suštine, smisla, značaja, snage i važnosti referenduma podneti su peticija i zahtev.


PETICIJA NARODNOJ SKUPŠTINI

da Narodna skupština:

ozakoni:

a) da je svako glasanje punovažno samo ako na njemu glasa više od 50% od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak,b) da je podneti predlog usvojen na referendumu samo ako je za njega glasalo više od 50% od ukupnog broja birača upisanih u birački spisak.s Ustavom uskladi Zakon o izboru narodnih poslanika* i da on stupi na snagu pre raspisivanja sledećih izbora za narodne poslanike.s Ustavom uskladi Zakon o izboru predsednika Republike* i da on stupi na snagu pre raspisivanja sledećeg izbora predsednika Republike.pokrene i sprovede do raspisivanja sledećih izbora za narodne poslanike ustavni postupak razrešenja predsednika Republike Aleksandra Vučića zbog njegovih (teških) povreda Ustava,raspiše i sprovede po Ustavu opšte izbore u vreme predviđeno za sledeće izbore narodnih poslanika, s Ustavom i s utvrđenim značenjem referenduma uskladi Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.


DRŽAVLjANIMA REPUBLIKE SRBIJE


Ko, svojim izlaskom, učestvuje na glasanju organizovanom po (postojećem ili novom) protivustavnom zakonu onda saučestvuje u razaranju naše države, ukidanju slobode, pomaže jačanje okupacije i uzurpatorstvo vlasti diže sve do njene tiranije naroda.


Neučestvovanje na takvim glasanjima je ne samo ustavno i moralno pravo građana nego i naša obaveza prema precima i potomcima. 


Hvala Vam na pažnji. 


dr Ljubomir T. Grujić, redovni profesor u penziji, Džona Kenedija 31/15, 11070 Beograd
Beograd, 6. novembar, 2019. god.



   
dr Ljubomir T. Grujić    




NAPOMENA

Ceo dopis Narodnoj skupštini možete odmah preuzeti u PDF-u klikom na OVU VEZU


Dopis je preko e-pošte bio poslat sledećim licima:

NARODNA SKUPŠTINA, Generalnom sekretaru Srđanu Smiljaniću, PREDSEDNIKU REPUBLIKE Aleksandru VUČIĆU, VLADI REPUBLIKE SRBIJE, Predsednici Ani BRNABIĆ, Prvom potpredsedniku i ministaru spoljnjih poslova Ivici DAČIĆU, Potpredsedniku i ministru unutrašnjih poslova Nebojši STEFANOVIĆU, USTAVNIOM SUDU REPUBLIKE SRBIJE, Predsednici Vesna ILIĆ PRELIĆ, kao i drugim nadležnim vojnim, crkvenim i civilnim predstavnicima.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

 Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.