Izvor: JUGpress.com, 26.Jun.2023, 18:30

Lavanda i kamen, jedinstvena postavka u Tamnjanici

NIŠ

Krajem juna polja lavande po pravilu budu obogaćena skulpturama pretvarajući se u ljubičastu galeriju obasjanu junskim suncem. Eko plantaža u Tamnjanici  u to vreme postaje spoj prirode i umetnosti koji odiše nekom novom svežinom a opojni miris lavande koji se širi podno Suve planine ceo priloz čini gotovo nestvarnium. Početak leta ove godine  obeležio je vajar Nebojša Savović Nes iz Gornjeg Milanovca koji je posetiocima galerije na otvorenom Pigmalion predstavio 18 >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << svojih dela nastalih od 2004.godine do danas.

                   „Ovakvu postavku sam prvi put video pre tri godine kada sam došao na izložbu mog kolege iz Hrvatske Petra Hranuelija. Bio sam fasciniran. To je jedna čudesna akcija da jedan dan ljudi dođu u prirodu i u predivnom pejzažu vide izložbu. I zaista je dovoljan jedan dan jer nekada možete da budete dva meseca u galeriji ali da mali ljubitelja umetnosti vidi postavku, kaže umetnik  koji i pored toga što je 18 godina radio na Hramu Svetog Save u Beogradu nije zapostavio samostalni umetnički izraz.

                Nebojša Savović Nes se bavi i pedagoškim radom  Profesor je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu kao predavač za užu umetničku oblast vajarstvo.

                  Eko plantaža u Tamnjanici već tri godine zaredom mesec u kome su polja lavamde obojena ljubičasto i polako se približava vreme njene berbe bude domaćin vajarima sa prostora cele bivše Jugoslavije. Izlagali su na poljima lavande Petar Hranueli iz Hrvatske, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije i Jovana Petković i Sara Nikolić iz Beograda. Svi ovi događaji privukli su veliki broj posetilaca jer su idealna prilika za druženje i slikanje u živopisnim predelima. Umetnici su se rado družili sa osetiocima, sedeli sa njima, objašnjvali svoje skulpture, govorili o radu, atmosfera koja teško da može da se ostvari u zatvorenim i zidovima omeđenim galerijama.

                Iza  cele ove priče stoji jedno, dvim ljubiteljima umetnosti, dobro poznato ime, Gorazd Čuk iz Ljubljane. On je vlasnik Eko plantaže Tamnjanica i osnivač udruženja Pigmalion.

                 “Ljubav prema prirodi i umetnosti ne mogu da se porede sa prolaznim poteškoćama, skroman je slovenački mecena koji je do sada podržao rad par desetina slikara, vajara i fotografa iz zemlje i inostranstva.

                   No, ovo je tek uvod u ovogodišnje druženje umetnika na poljima lavande u Tamnjanici. Biće tu još umetničkih kolonija i simpozijuma, a septembra se organizuje vajarska kolonija. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.