Izvor: JUGpress.com, 13.Mar.2024, 09:12

Krade se državna ali i privatne šume

VRANJE

Bespravna seča šuma u Pčinjskom okrugu poslednjih godina je sve masovnija pojava, naročito pre zime. Pustoše se državne, ali i privatne šume, čiji su vlasnici daleko ili staračka domaćinstva. Šuma u Božici kod Surdulice selu koje je nekada imalo 3.000, a sada oko 200 stanovnika, već nekoliko godina je na udaru šumokradica.

Stabla na zemlji, a panjevi štrče, šumokradice su uništile čitave parcele opštinske šume u mahali Čorbanovo Prisoje u Božici >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kod Surdulice. Bespravno seku i noću i danju, kažu meštani, krče puteve, a seoske uništavaju.

“Oni imaju razrađen posao, Masurička zadruga, ona je pod stečajem. Ja sam imao problema sa njima pre tri, četiri godine, ali mi smo mala Mesna zajednica, naš glas se ne čuje”, kaže Dragan Rangelov, predsednik Mesne zajednice Božica kod Surdulice.

Prema podacima nadležnih službi opštine Surdulica, za dva i po meseca, ovde u Božici nelegalno je posečeno oko 5 hektara šume, a u Novom Selu oko 12 hektara.

Od 50 hiljada hektara šume u Božici većina je u vlasništvu opštine Surdulica, a deo pripada meštanima. Opštinska komisija procenjuje štetu na terenu, zna počinioce, piše prijave, ali efekti su mali.

“Najčešće se seče ogrevno bukovo drvo i imamo i građu bora. To su ogromne štete koje odlaze i prelivaju se u privatne džepove”, kaže Stanislav Jović, odeljenje za privredu i finansije u opštini Surdulica.

Šumari su prethodnih godina podnosili prijave i zbog ilegalne seče drva na padinama Čemernika iznad Vlasinskog jezera i u zaštićenom području na Vlasini. Takva seča ove godine je sprečena.

“Mi smo to sprečili pojačanom kontrolom čuvarske službe u predelu izuzetnih odlika Vlasine i svakodnevnim radom na terenu, svaki dan obilazimo, kontrolišemo”, kaže Radoš Kostadinović, čuvar prirode.

U Pčinjskom okrugu ilegalna seča šume najzastupljenija je u pograničnom području i na potezu od Trgovišta ka Bosilegradu. I to onih šuma čiji su vlasnici daleko. Policija, šumarska inspekcija i šumska gazdinstva su već pojačala nadzor.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.