Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2020, 16:05

Koraci: Poštujmo epidemiološke mere u danima iskazivanja pošte preminulom patrijarhu Irineju

BEOGRAD

Uz najveće poštovanje verskih osećaja građana i građanki Srbije pravoslavne veroispovesti i potrebe da se oproste od patrijarha Irineja, pozivamo ih da uvaže činjenice epidemiološke realnosti u zemlji: hiljade zaraženih i desetine umrlih dnevno, bolnice u kojima nema dovoljno mesta za zbrinjavanje velikog broja obolelih, višemesečnu iscrpljenost lekara, medicinskog i pomoćnog osoblja u kovid bolnicama i ambulantama, navodi se u saopštenju Građanskog saveta za vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i krizne situacije Društva “Koraci”.

Društvo za održivu budućnost – Koraci i naš Građanski savet za vanredne i krizne situacije izražavaju zabrinutost zbog nepoštovanja propisanih epidemioloških mera koje se odnose na obavezu nošenja zaštitnih maski, držanje fizičke distance i restrikcije javnih okupljanja, koje od jutros zapažamo u hramu Svetog Save i drugim mestima okupljanja na kojima se iskazuje pošta preminulom patrijarhu Irineju.

Pozivamo ih da danas i narednih dana izaberu bezbedan način da odaju počast preminulom patrijarhu: paljenjem sveća na otvorenim prostorima predviđenim za to i molitvom u svojim domovima, a ne masovnim okupljanjima u crkvama i celivanjem posmrtnih ostataka patrijarha u hramu Svetog Save u Beogradu.

To je jedini način da ne ugrozimo ličnu bezbednost ali i bezbednost bližnjih i svih građana Srbije.

U isto vreme, na ovaj način pravoslavni vernici bi iskazali solidarnost sa onim sugrađanima koji nisu bili u prilici da sahrane svoje najbliže u skladu sa običajima.

Pozivamo predstavnike javnih vlasti, Srpske pravoslavne crkve i javne ličnosti da se u ovoj situaciji, tokom dana žalosti i sami ponašaju odgovorno ali i da pozovu građane da se na epidemiološki primeren način oproste od patrijarha  štiteći ljudske živote.

Na kraju, pozivamo sve medije, a posebno javni medijski servis, da hitno kreiraju i emituju sadržaje kojima pozivaju vernike na odgovorno ponašanje i poštovanje mera zaštite tokom odavanja pošte patrijarhu Irineju”, navodi se u saopštenju koje za Građanski savet za vanredne i krizne situacije Društva “Koraci” potpisuju : Marko Oljača – predsednik; prof. dr Zoran Radovanović; prof. dr Aleksandar Baucal; prof. dr Svetlana Stanarević; prof. dr Jelena Simić; prof. dr Smiljka Tomanović; dr Dragoslav Popović; Aida Ćorović; Marija Srdić; Dijana Milošević; Dejan Atanacković; Jelka Jovanović; Zorana Šuvaković; Teodora Skrobonja

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.