Koncert Simfonisjkog sa poznatom violinistkinjom i dirigentom iz Beograda

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert Simfonisjkog sa poznatom violinistkinjom i dirigentom iz Beograda

Betovenovu “Sudbinsku” i Bartokove “Rumunske igre” za violinu i orkestar, Nišlije će imati prilku da čuju u Simfonijskom u četvrtak 8. decembra od 20 sati. Sa simfoničarima nastupa violinstkinja Katarina Pavlović, a dirigent je Ivan Marković.

Marković je doktorand pod mentorstvom prof. Bojana Suđića i radi kao asistent na Katedri za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Prva dirigentska iskustva stekao je u horu “Braća Baruh” >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i orkestru “Filharmonija mladih Borislav Pašćan”. Na osnovnim studijama osniva kamerni orkestar, koji danas nosi naziv “Beogradski kamerni orkestar Orfej”, u kome je umetnički rukovodilac i dirigent.

Usavršavao se na majstorskim kursevima horskog i orkestarskog dirigovanja sa profesorima Anders Ebi (Švedska), Mats Nilson (Švedska), Vladimir Kirađijev (Bugarska/Austrija), Andreas Herman (Nemačka), Ahim Holub (Austrija), Hora Andresku (Rumunija), Mark Stringer (SAD/Austrija).

Dirigovao je na značajnim festivalima kao što su Tribina kompozitora u Beogradu, festival KOMA, Međunarodni festival harfe u Beogradu, Međunarodni festival čembala u Beogradu, DUNA festival u Budimpešti.

Aktivno promoviše muziku srpskih kompozitora, kako eminentnih tako i mladih, a veliki broj dela domaćih autora koje je imao priliku da diriguje, izveo je premijerno – navode u Simfonijskom.

Nastupao je i u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Austriji. Plakat za koncert; Foto: Simfonijski orkestar Niš

Violinistkinja Katarina Pavlović završila je školu za muzičke talnte u Ćupriji, potom Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Takena, Darka Kodžasa, Vesne Stanković, Gordana Nikolića, Gorana Gribajčevića, Marije Špengler... - ističu u orkestru.

Stalna je članica Gudača Svetog Đorđa od 1996. godine, sa kojima je nastupila na više od 2.000 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Koncertmajstor je Simphony Orchestra of South Eastern Europe (Sarajevo) od 2007. godine. Nastupala sa Beogradskom filharmonijom, Kamerata Serbika, sa gudačkim orkestrom "Arte" kao gostujući koncertmajstor, Rubikon kvartetom i orkestrom "Alpe-Adria" u Goriciji u Italiji i Omladinskom filharmonijom u Beču.

Karte za premijerni koncert Simfonijskog koštaju 500 dinara, dok studenti i penzioneri imaju 50 % popusta na ulaznice. 

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.