Kompjuteri i robotička oprema za školarce u Srbiji

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuteri i robotička oprema za školarce u Srbiji

“Bitka za znanje” je ime programa u okviru kojeg određeni broj škola u Srbiji dobija kompjutere i robotičku opremu, a nastavnici obuku kako bi nove generacije učenika iz osnovnih škola izlazile sa novim znanjem.

Nacionalna akcija, kako je zovu organizatori, nosi nativ “KODigranje” i namenjena razvoju nove pismenosti kod dece osnovnoškolskog uzrasta i njihovom osposobljavanju za život u 21. veku.

Kroz opsežnu kampanju i medije, kao i putem zvaničnog sajta >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bitkazaznanje.rs upućen je poziv svim zainteresovanim osnovnim školama u Srbiji da se za učešće u prvoj fazi akcije prijave do 25. januara. Cilj akcije je, pričaju organizatori, da se uz pomoć učenja programiranja/kodiranja kod dece osnovnoškolskog uzrasta razvije kritičko mišljenje i veštine rešavanja problema, ali i da ih motiviše da se u budućnosti bave poslovima u oblasti IKT-a i tzv. STEM zanimanjima, odnosno u područjima prirodnih i matematičkih nauka, tehnologije i inženjerstva.

Pored učenja i sticanja novih znanja, školarci će se takmičiti i u kvizu gde će imati priliku da naučeno i praktično realizuju.

Programiranje je osnova svega, u razvijenim društvima već je postalo deo pismenosti u mnogim zanimanjima u kojima se ranije nije pojavljivalo. Ovom akcijom Fond B92 prenosi dobru praksu Instituta za inovativnost i razvoj mladih iz Hrvatske koji je, na terenu, veoma uspešno, potvrdio da robotika i kodiranje daju brze i atraktivne rezultate kroz igru, a najbolji rezultati učenja dobijaju se kada se izbriše granica između učenja i igre – istakao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Organizatori akcije; foto: BZNPored Fonda B92 akciju podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Udruženje profesora informatike Srbije (UPIS), kao i Centar za kreativno razmišljanje Kliker. Kreativnu podršku kampanji pružila je agencija FCB Afirma.

U ovoj akciji prepoznajemo najmanje dve značajne komponente reforme koju Ministarstvo sprovodi, a to su digitalna pismenost i preduzetničke kompetencije. Jako nam je drago što postoje društveno odgovorni ljudi, organizacije i kompanije koji na ovaj način promovišu značaj sticanja znanja, jer je ono celoživotni proces - istakla je Nedeljković.

Nenad Bakić, pokretač Croatian Makers lige u Hrvatskoj i prvi donator Bitke za znanje i KODigranja izrazio je zadovoljstvo što se primer dobre prakse prenosi i u Srbiju, pojasnivši da je njegova organizacija Institut za razvoj i inovativnost mladih nastoji da kroz svoje aktivnosti razvija ne samo veštine učenja nego i otvoren duh i čvrst karakter kod dece pružajući svakom detetu priliku da se ostvari u STEM oblastima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.