Izvor: JUGpress.com, 15.Apr.2019, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige deci u Centru za porodični smeštaj

NIŠ

Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu, Gradska opština Medijana uručila je knjige pisaca koji su učestvovali na 11. Festivalu dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu koji je održan 21. i 22. marta ove godine u organizaciji Gradske opštine Medijana.

Ova akcija je nastavak saradnje najveće niške opštine sa niškim Centrom za porodični smeštaj i usvojenje, a čiji su korisnici prvi put ove godine bili i gosti Medijaninog festivala pesništva. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

“Mi smo doneli knjigu priča “Naisa pričalica” koju smo priredili povodom Medijana festvala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i to je novo izdanje koje svakako treba imati u biblioteci ovakve ustanove . Za vreme trajanja festivala nismo imali tradicionalni prijem kod predsednika opštine nego su nas upravo sačekala deca iz hraniteljskih porodica i to je bilo veoma lep susret pisaca sa decom. Naši drugar Uroš Petrović, Dejan Aleksić, Gordana Timotijević, Miloje Radović, Ljuba Ršumović i drugi pisci koji su učestvovali na festivalu ostavili su po neku svoju knjigu. Pored njihovih knjiga obezbedili smo od izdavačke kuće “Povelja” iz Kraljeva zanimljive knjige koje su priređene kao podlistak časopisa “Povelja”. To su knjige koje su pisane tako što je svaki pisac ispričao jednu lepu priču o svom detinjstvu. Mislim da će im to koristiti”, rekla je Violeta Jović, umetnički direktor Medijana festivala dečijeg i stvaralaštva  za decu .

“Svaka podrška deci koja su u hraniteljskim porodicama puno znači. Trudimo se da svako dete u hraniteljskoj porodici uključimo u neke slobodne aktivnosti, da razvijaju svoje potencijale , interesovanja, talente. Deca u hraniteljskom porodicama često su pozovana od strane opštine Medijana. Tradicionalno svake godine nas pozivaju na festival dečijeg i stvaralaštva za decu. Pisci koji učestvuju na festivalu gostuju u opštini Medijana i ove godine su nas pozvali . Deca su se susretala sa dečijim piscima, družili su se i govorili svoje pesme pred dečjim piscima i ovom prilikom opština Medijana je donela knjige dečjih pisaca kao poklon deci u porodičnom smeštajuE kaže Sreten Jorgačijević, realizator edukativnih programa za hranitelje  koji je kazao da na teritoriji koju oni pokrivaju, a to je pet upravnih okruga  imaju decu u hraniteljskim porodicama u 29 opština  i svakom dertetu se poklanja podebna pažnja.

“Cilj nam je da pokažemo da nisu zaboravljena deca u hraniteljskim porodicama. Ovo je nastavak saradnje opštine Medijana i Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu . Mi smo prošle godine obeležavli rođendane sa decom iz porodičnog smeštaja, koja borave u hraniteljskim porodicama, donosili im prigodne poklone. Oni su bili prezadovolj i time. Ove godine smo rešili da ih uključimo u Festival dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i oni su bili gosti prvog dana festivala. Pisci su izrazili želju da se deci oduže za ovo druženje . Ostavljali su knjige i mi smo ih danas doneli” rekla je Dušanka Kitanović, šef kabineta predsednika opštine Medijana.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podseća da je februara ove godine 10-oro dece iz hraniteljskih porodica provelo deo zimskog raspusta o trošku opštine u Divljani, i da se tada rodila ideja da budu gosti najvećeg dečijeg festivala pesništva u Srbiji. Cilj je da pesnička reč stiže češće do najmlađih, i da ovaj festival živi tokom cele godine, ne samo dva dana koliko pisci borave u Nišu, navodi Kocić.

U organizaciji najveće niške opštine organizovane su i proslave rođendana i druge akcije koje imaju za cilj bolju socijalizaciju dece koja odrastaju u hraniteljskim porodicama. Gradska opština Medijana jedina u Srbiji ima fond za hraniteljstvo, a koji se puni tako što funkcioneri i zaposleni plaćaju kafu i ostale napitke iz opštinskog bifea.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.