Jovana Ružičić: Mame nisu svemoćne, tate treba da se uključe

Izvor: JužneVesti.com, 15.Nov.2019, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovana Ružičić: Mame nisu svemoćne, tate treba da se uključe

Svaka deseta žena bira da nikad više ne postane majka zbog iskustva iz porodilišta, pokazuje istraživanja Centra za mame. Direktorka Centra Jovana Ružičić kaže da tu počinju problemi majki, a ostali su - patrijarhalne vrednosti, više uloga u porodici, neostvariv model roditeljstva koji nameću društvene mreže, kao i umor zbog svog tog pritiska. Zato poziva i očeve da više pomognu.

Direktorka Centra za mame govorila je u emisiji 15 minuta o finansijskoj strani roditeljstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ali i o izazovima koje materinstvo svakog dana postavlja pred žene.

Tretman žena u porodilištima prvi je njihov utisak o materinstvu koji može biti traumatičan. Istraživanja Centra za mame pokazuju da polovina žena oseća da porođaj nije bio onakav kakav su želele, da se njihova prava nisu poštovala i da se one nisu osećale sigurno.

Dobiće utisak da se vaš glas ne čuje, da nema veze kako se vi osećate. Samo nek je živo i zdravo...šta to znači? Jel to znači da majka treba da se loše tretira? Jel to znači da majka treba da ima traumu za život? Mi zapravo šaljemo poruku da mama više nije važna. Ne smemo da postavimo naše standarde toliko nisko da su svi izašli živi i zdravi iz porodilišta - kaže Ružičićeva.

Jovana Ružičić objašnjava da su žene pod pritiskom okoline - da je uloga žene da rađa i da ne treba da se žali.

Treba kultura da se promeni, treba i očevi malo da se promene. Ne smemo više sve da očekujemo od mama. Mame nisu storuke, mame nisu stonoge. Žene su umorne - poručuje Ružičićeva.

Kao poseban problem ukazuje na model roditeljstva koji nameću društvene mreže - da deca treba da idu na 2 sporta, da sviraju 3 instrumenta i sve to do 4 godine.

Trenutni model materinstva koji se nameće je apsolutno neostvariv. A pogotovo neostvariv za jednu ženu. Potrebna je veća aktivnost oba roditelja, veća aktivnost očeva i više podrške iz čitave zajednice - rekla je Ružičićeva.

Taj "zlatni standard roditeljstva" nameće okolina, kaže Ružičićeva, pa tako roditelji reaguju na pritisak.

O ostalim problemima majki možete pogledati u emisiji “15 minuta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.