Izvor: JUGpress.com, 03.Mar.2021, 16:13

Jednako pravo na radna mesta za sve

NIŠ

     Zakon o jednakopravnom zapošljavanju, koji zahtevaju predstavnici manjina, podrazumeva njihovo srazmerno učešće u javnom sektoru u odnosu na procenat koji imaju u zajednici. Liga Roma podnela je zahtev Skupštini za izradu ovog zakona.

“Srbija ima odlične propise, ali je sada vreme i da ih primenimo, naglasila je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog”, Gordana Čomić, koja je juče boravila u Nišu i održala sastanak sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje.  Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim samoupravama u Srbiji, bila je glavna tema sastanka koji je održan u Nišu.

    “Srbija će povećati broj predstavnika svih manjina u državnim i ustanovama lokalnih samouprava, jer je to jedno od merila  demokratičnosti društva”, rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

    “Koliko trenutno ima zaposlenih Roma i Romkinja su podaci o kojima ćemo razgovarati sa loklanim samoupravama  zato što, bez obzira na odlične rezultate sa Centralnim registrom, koji  ima Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, nemamo  još uvek pregledne podatke  koliko pripadnika i kojih nacionalnih manjina, koji po  zakonu treba da budu u javnoj administraciji u javnim službama i javnim preduzećima,  ima. Sa jedne strane, to je razumljivo, jer u Srbiji nam je manje važno kakvog  je ko porekla od toga da razume koji je  posao koji treba da radi, ali nam je za ono što je merenje stanja vladavine prava u Srbiji važno da dokažemo  i pokažemo da poštujemo zakon koji smo doneli i da će zaposlenih i  Roma i Bugara i Albanaca i Bošnjaka i Slovaka i svih  sa kojima živimo zajedno biti  ravnomerno u loklanim samoupravama“, istakla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

     Liga Roma je nedavno podnela inicijativu za izradu Zakona o jednakopravnom zapošljvanju, koji bi imao zadatak da poveća broj predstavnika manjina u javnom sektoru.

    “To podrazumeva da se broj pripadnika nacionalnih manjina meri  učešćem u ukupnoj populaciji. Ako  Roma ima 2,4 posto u Srbiji mi želimo da 2,4 posto Roma učestvuje u sudovima, tužilaštvima, policiji, u svim državnim ministarstvima, u lokalnim samoupravama naročito. U tom smislu mi smo prilično jasni, a naša inicijativa je naišla na odobravanje Odbora za porodicu u Skupštini Srbije. Platforma je upućena ka Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i očekujemo  da se formira  radna grupa za izradu tog zakona“, kazao je Osman Balić, predsednik Lige Roma.

   “Zakoni postoje, ali sada se moraju dosledno primeniti”, naglasila je ministarka.

   “Sve šanse da budu manje nepravde u našem društvu zavise od  naše volje da menjamo naše ponašanje. Tako dolazimo do vladavine prava. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog obilazi sve okruge u Srbiji govoreći o Zakonu o planskom sistemu koji postavlja velike obaveze pred lokalne samouprave u teškim vremenima, ali to što su vremena teška ne znači da ne možemo da ostvarimo odlične razultate u onome što je primena Zakona o pravima nacionalnih manjina, o upotrebi službenog jezika i pisma, o zabrani diskriminacije,  o volji  lokalnih samouprava da razgovaraju sa civilnim društvom kako da razvijamo sopstvene gradove i opštine. To je cilj razgovora Ministarstva sa lokalnim samoupravama i to uključuje i zapošljavanje predstavnika svih nacionalnih  manjina u svim gradovima i opštinama u Srbiji kako Zakon kaže da treba da bude. Dakle nema samo da pričamo, nego da delima pokažemo da se Srbija evropski menja“, kazala je Gordana Čomić.

      Ljudima je važno da imaju svoje predstavnike u institucijama sa kojima svakodnevno sarađuju, to više ne sme biti pitanje dobre volje, naglašava Osman Balić.

    “Ilustracije radi, Centri za socijalni rad, Ministarstvo za socijalni rad su institucije kojima se najviše obraćamo. Njihova smo stalna klijentela, a u niškom Centru za socijalni rad nemate nijednog zaposlenog Roma. I to suviše dugo traje. Ta anomija društva prema pitanjima manjina i naročito  prema pitanjima Roma je zabrinjavajuća,  naročito sada kada ima dovoljno para, kada smo obezbedili evropske fondove, to ignorisanje mogućnosti da se rešimo stigmatizirane slike o Romima, to treba iskoristiti, ali to treba učiniti zakonom jer nećemo više da zavisimo od nečije dobre volje“, naglasio je Osman Balić.

      Ako po poslednjem popisu procenat Roma u zemlji iznosi 2,4, onda želimo toliki procenat radnih mesta i u ministarstvima, tužilaštvu, državnim ustanovama, obrazovanju, objašnjava Balić. Dodaje da ovim ne traže samo bolja prava za Rome, već za sve manjine u Srbiji.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.