Jato ptica na zaleđenoj reci

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jato ptica na zaleđenoj reci

Na ledu koji se zbog niskih temperatura formirao na Južnoj Moravi, a može se videti sa Mramorskog mosta, okupilo se jato divljih pataka. Verovatno su svoje svakodnevno stanište zamenile privremenom “kućom”, jer su u potrazi za vodom i hranom.

Kako objašnjava Dušan Stojanović iz “Zoo planeta”, ako ptice lete i nisu ugrožene, najverovatnije samo love ribu. U potrazi za hranom; foto: JV

Ako lete onda su u dobrom stanju, verovatno su stanarice i nisu ugrožene, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << samo su u potrazi za hranom, a to je najbitnije. Pretpostavljam da tu pored reke čekaju ribu, love šta god da izađe iz vode. Ali u suštini tu im je stanište i bez obzira da li tu imaju hranu ili ne one se nastanjuju, pa idu negde da love, pa se vrate tu, bukvalno, kuća im je tu - objašnjava Stojanović.

Ptice su uglavnom ugrožena vrsta jer, kako kaže Stojanović, teško dolaze do vode i hrane. Životinjama je, dodaje, iako ima snega, voda izuzetno potrebna jer se često dešava da uginu baš zato što je ne piju dovoljno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.