Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2020, 16:15

Izolacija povećava rizik od nasilja

NIŠ

Iskustvo iz drugih zemalja  i iskustvo u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva,kao što je vreme vanrednog stanja,pokazuju nam da je moguće pojačano nasilje prema ženama i deci, kaže Sonja Šćekić, direktorka regionalne Sigurne kuće u Nišu.  Ona  navodi da vanredno stanje ne sme biti opravdanje za nereagovanje i ignorisanje  ovog velikog socijalnog problema.

                               “Dinamika >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << porodičnog nasilja je specifična po tome što veća blizina,odnosno duži period provođenja zajedničkog vremena može povećati rizik od nasilja. Zbog vanredne situacije i socijalne izolacije moguće je učestalije narastanje tenzije,pa i same faze akutnog nasilja.Ipak  žrtve mora da znaju da i kada postoje strogi režimi izolacije, nije zabranjeno bežati od nasilnika”, objašnjava Sonja Šćekić.

                                    Nakon donošenja Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja i instrukcije koje je ova kao i ostale ustanove ovog tipa dobala od Ministarstva za rad i socijalnu politiku,rad u  regionalnoj Sigurnoj kući u  Nišu organizovan je tako da se maksimalno zaštiti zdravlje korisnika i zaposlenih.

                                  “ I u ovim teškim momentima ova ustanova nesmetano funkcioniše za sve žene kojima je to potrebno i pomoć mogu da dobiju na više načina kao što se to činilo i do sada u redovnim okolnostima: Putem SOS telefona  na broj 018 521 210  od 8 do 15  sati , putem internet savetovališta  na e-mail sigurnakucanis.@ gmail.com svakog radnog dana od 8 do 21 sat”, kaže naša sagovornica.

                               U ustanovi trenutno boravi 11 osoba, 5 žena i 6 oro dece.Najmlađe ima 12 meseci, a najstarije je školskog uzrasta koje može uredno da prati školski program u kontekstu vanrednog stanja i načina realizovanja obrazovnog programa.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.