Izvor: JUGpress.com, 19.Jul.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz RTV sklanjaju novinare koji su učestvovali u protestima

NOVI SAD

Iz redakcije RTV-a se sklanjaju novinari koji učestvuju u protestima, saopštio je  Pokret „Podrži RTV“.

” Četiri novinarke informativne redakcije Radio-televizije Vojvodine, koje su učestvovale u protestima Pokreta „Podrži RTV“ aneksima ugovora prebačene su na Radio Novi Sad uz objašnjenje da su tamo potrebne kao ispomoć, dok je koleginica Jovana Zdjelarević, novinarka i voditeljka emisije „Gruvanje“ ostala bez ugovora. Ukoliko se u obzir uzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << okolnosti pod kojima se ovaj premeštaj dešava, sumnjamo da se radi o otvorenom revanšizmu, kažnjavanju i sklanjanju”, saopštio je ovaj pokret.

. Naime, među tim novinarkama je i bivša urednica jutarnjeg programa „Dobro jutro Vojvodino“ Tamara Srijemac, kao i voditeljka te emisije Milica Kravić, koje su učestvovale u našim protestima i otvoreno pokazale neslaganje sa potezim novog rukovodstva RTV-a. Smatramo apsurdnim i osvetničkim potezom to što se jedno od zaštitnih lica televizijskog jutarnjeg programa, Milica Kravić, šalje na radio, kao i koleginica Srijemac, koja je kao urednica tog programa doprinela podizanju njegovog kvaliteta o čemu svedoče i nagrade koje je dobijala. Sklanjanje novinara iz redakcije informativnog programa televizije vidimo i kao nastavak politike slabljenja i urušavanja javnog servisa koji se neprodužavanjem ugovora honorarnim saradnicima sprovodi i u zabavnoj redakciji. Koleginici Jovani Zdjelarević, koja je bila angažovana kao voditeljka emisije „Gruvanje“ i urednica i voditeljka serijala emisija „Ritam Exita“, rečeno je da je u skladu sa situacijom u državi, kao i zbog letnje programske sheme neophodna racionalizacija, i da tokom leta ostaje bez ugovora, a obećano joj je da će na jesen biti razmotren njen povratak na RTV”.

Pokret podseća da je  još početkom meseca  “22 naših kolega, novinara, montažera, producenata, honorarnih saradnika nisu dobili produženje autorskih ugovora. Njima je takođe najavljena mogućnost ponovnog angažovanja od jeseni, što je kontradiktorno najavama novog rukovodstva RTV-a da je zapravo neophodna racionalizacija. Zanimljivo je da se ugovori ne produžuju ljudima sa najmanjim primanjima i onima koji su svakodnevno proizvodili program. Zbog toga se nameće pitanje da li će racionalizacija značiti i smanjenje broja ljudi na savetničkim funkcijama i drugim birokratskim pozicijama? Podsećamo i na to da je jedan od naših zahteva predatih Upravnom odboru Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine i transparentnost u izboru novog rukovodstva što je neophodno i u pogledu finansijske situacije RTV-a i racionalizacije broja saradnika. Međutim, plašimo se da će se i ovo do kraja sprovesti skriveno od javnosti, kao i njihovi dosadašnji potezi koji nas navode na to da sumnjamo da rade u službi određenih centara moći i političara, a ne građana koji ih finansiraju”, navodi se u saopštenju.

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.