Izvor: JUGpress.com, 19.Apr.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje OEBS-a o nasilju nad ženama

BEOGRAD

Čak 85 procenata žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama učestalo u Srbiji, navodi se u izveštaju OEBS-a.

Međutim, 29 procenata žena u Srbiji i dalje smatra da je nasilje u porodici privatno pitanje koje treba rešavati u okviru porodice.

Misija OEBS-a u Srbiji, u partnerstvu sa Odsekom za rodnu ravnopravnost OEBS-a i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, predstavila je danas u Beogradu rezultate za Srbiju u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << istraživanja o nasilju nad ženama koje je sproveo OEBS.

Izveštaj o istraživanju pruža detaljnu sliku fizičkog, seksualnog i psihološkog nasilja kome su tokom svojih života bile izložene žene i devojčice, na osnovu reprezentativnog uzorka od 2.023 žene iz Srbije starosti 18–74 godine.

„Tokom prethodne tri godine, Misija OEBS-a u Srbiji imala je aktivnu ulogu u uključivanju svih domaćih zainteresovanih aktera, uključujući Vladu Republike Srbije, nezavisne institucije, civilno društvo, akademsku zajednicu i medije, kako bi se ojačalo lokalno rukovođenje tokom pripreme i sprovođenja Istraživanja o dobrobiti i bezbednosti žena koje je sproveo OEBS,“ istakao je šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

,,Sada kada imamo ekskluzivne podatke i preporuke, možemo ih upotrebiti da unapredimo politike i prakse kako bismo zaštitili žrtve i gonili počinioce, kao i da bismo imali delotvorne preventivne programe koji su usmereni na mlađu populaciju kako žena tako i muškaraca.  Na taj način Srbija može postati pozitivan primer u regionu u oblasti prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama.“

Istraživanje o dobrobiti i bezbednosti žena sproveo je OEBS tokom 2018. godine u sedam zemalja učesnica OEBS-a: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini. Istraživanjem je obuhvaćeno i Kosovo*. Istraživanje je osmišljeno tako da pruži visokokvalitetne podatke kako bi se poboljšalo razumevanje iskustava žena koje su preživele nasilje u konfliktim i nekonfliktnim situacijama. Pored kvantitativnog pregleda, ono pruža i jedinstven kvalitativni uvid u učestalost i posledice nasilja prema ženama, kao i u pogledu normi i stavova koji su i dalje zastupljeni u ovom regionu, a koji iznova dovode do tog nasilja.

Istraživanje je zasnovano na metodologiji koju je koristila Agencija za osnovna prava Evropske unije (FRA) prilikom izrade izveštaja Nasilje nad ženama: istraživanje na nivou EU, koji je objavljen 2014. godine.

Rukovoditeljka projekta Istraživanja koje je sproveo OEBS, Serani Sigel predstavila je glavne rezultate istraživanja za Srbiju. U izveštaju se navodi da 85 procenata žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama učestalo u Srbiji. Međutim, 29 procenata žena u Srbiji i dalje smatra da je nasilje u porodici privatno pitanje koje treba rešavati u okviru porodice.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.