Ispraćaj srpskih mirovnjaka iz Vranja u Liban

Izvor: juGmedia, 26.Maj.2016, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispraćaj srpskih mirovnjaka iz Vranja u Liban

VRANJE – Svečani ispraćaj za 163  pripadnika  4. brigade Kopnene vojske Srbije u multinacionalnu mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Republiku Liban organizovan je danas u kasarni  “1. pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju.

U sasatavu kontigenta nalaze se 130 pripadnika pešadijske >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << čete i 33 pripadnika  voda za zaštitu snaga, među kojima se nalazi i pet pripadnica ženskog pola.

Na svečanosti se, pred pripadnicima vojske i predstavnika lokalnih samouprava, kao i prijateljima i rodbine vojnike obratio komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, rekavši da je pripadnicima pešadijske čete ovo osma,  a voda za intervencije četvrta smena naših jedinica koje se upućuju u Liban.

“Srećan sam da ćete se vratiti stručniji, iskusniji, zreliji za naše prve misije, najbitnije misije, a to je odbrana otadžbine Srbije. Volite i dalje vaše porodice, našu namučenu otadžbinu Srbiju i milu srpsku vojsku.  Želim vam dobro zdravlje, sreću i ispunjenje svih vaših želja” rekao je Simović u obraćanju i zatim predao državnu zastavu komandirima jedinica koji će voditi pripadnike mirovne misije u Liban, nakon čega su vojnici imali prilike da se oproste od svojih najbližih i najmilijih.

Na mirovnu misiju dugu šest meseci među pet pripadnica ženskog pola nalazi se i poručnik dr Daniijela Đokić , komandir odeljenja voda za zdravstvenu zaštitu.

“U misiju idem kao lekar da brinem o očuvanju zdravlja naših vojnika i učestvujem u medicinskim asistencijama u okviru civilno-vojne saradnje.To će biti veliki izazov i iskustvo za mene, pre svega životno, a zatim i iskustvo kao oficira i kao lekara” kazala je ova uniformisana brineta.

Starijem vodniku prve klase Negovanu Stankoviću ovo je drugi odlazak u Liban ćije će težište zadataka biti usmereno na nadgledanje prestanka neprijateljstava, podršci oružanim snagama Libana i uspostavljanje bezbednog okruženja, kao i pomoći u vraćanju interno raseljenih lica i dostave humanitarne pomoći.

“Operativni ciklus pešadijske čete 4. brigade Kopnene vojske započet je decembra meseca prošle godine , a odvijao se kroz fazu pripreme gde je izvršena selekcija ljudstva , opremanje i obuka, a završiće se dolaskom u zonu operacije 28. maja” raportirao je major Miodrag Mladenović.

“Porodica nama predstavlja kompas koji nas vodi. Ona nam pruža utehu u teškim trenucima”, pojasnio je Stanković novinarima dok se ostatak voda kroz razgovore i zagrljaje pozdravljao sa porodicama i prijateljima. Povratak ispraćenog kontigenta srpske vojske očekuje se u decembru ove godine.

Komanda 4. Brigade Kopnene vojske do sada je slala jedinice ranga čete iI voda u dve misije očuvanja mira. Pripadnici brigade učestvovali su u misijama UNIFIL u Republici Liban i UNIFICYP na Kipru.

(Kraj)mig

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.