„Green Grafitti” najbolja učenička kompanije u Srbiji

Izvor: juGmedia, 19.Maj.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Green Grafitti” najbolja učenička kompanije u Srbiji

NIŠ – Učenička kompanija „Green Grafitti” iz Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu, po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija

Ovi se učenici u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom smese bogate gametima mahovine koja predstavlja ekološku zamenu za sprej grafite za zidove.

Nišlije će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Berlinu na kome će učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << srednjoškolci iz 35 zemalja.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Daether Studios” (Gimnazija „Vuk Karadžić“, Trstenik) dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Paradajz” (Ekonomsko-trgovinska škola, Kruševac).

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak u Klubu poslanika prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

„Cilj naše organizacije je da mladima, kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom, pružimo uvid u savremeni način poslovanja koji ih motiviše da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo,“ izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Scenske prezentacije otvorili su Željko Sertić, ministar privrede i Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta. Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg profesora godine (Ana Ivić Veljković, Pravno-poslovna škola i Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) i najboljeg poslovnog volontera godine (Snežana Stanojević, upravnik ekspoziture Societe Generale banke u Nišu).

Takmičenje je realizovala organizovala Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Societe Generale banke, Ministarstva omladine i sporta, programa Pokreni se za budućnost, Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Ministarstva privrede i kompanija BASF, Algotech i Ernst and Young.

Dostignuća mladih u Srbiji je nevladina organizacija koja već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva.

(KRAJ)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Kad đaci prave: I od jabuke čips je "sladak"

Izvor: Večernje novosti, 20.Maj.2015, 11:23

GRAFITI od mahovine, rukavica protiv prljanja ruku za vreme pisanja, zdrav čips od jabuke, čestitke sa mirisom kafe, slatkiš od maline u čokoladi, džem od narandže, kesač.. samo su neke od preduzetničkih ideja srednjoškolaca iz Srbije. I ne samo ideje, nego već uveliko razvijene firme. Svaka...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.