Gradsku autobusku stanicu spremaju za prodaju?

Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2016, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradsku autobusku stanicu spremaju za prodaju?

LESKOVAC

Na ovoj sednici usvojen je i program poslovanja za 2017. Gradske autobuske stanice (GAS). I po ovoj tački odobornici su više govorili o dosadašnjem radu ovog preduzeća, nego li o programu za narednu godinu.

U 2015. godini GAS je ostvario prihod od 121 milion dinara, u 2016 – 131 milion, a očekuje se da će se ova godina završiti sa bruto prometom od 140 miliona dinara, rekao je direktor ovog preduzeća Gojko Veličković. Od ovog iznosa 70 posto odlazi na lične >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dohotke.  U 2017. godini GAS će imati 60 radnika, što znači da će četvoro radnika morati da ostane bez posla, naglasio je Veličković.

Nenad Filipović, šef odborničke grupe Jedninsvena Srbija, postavio je pitanje ko je odgovoran za gubitke u prethodnim godinama i koliko ima upošljenih u turističkoj agenciji. Saša Stojanović je tražio preciznije podatke o planiranoj dobiti, kao i procenu prihoda od prijema i otpreme autobusa. On je zatražio objašnjenje za optimističke procene za narednu godinu koje je izneo direktor. Stojanović je pohvali smanjenje reprezentacije u 2017. od 152.000 na 90.000 dinara, ali je ukazao na to da je planirani iznos od 246.000 dinara za reklame i propagandu prevelik za preduzeće koje je monopolističko.

Niz pitanja odbornici opozicije imali su vezano za prostorije turističke agencije GAS-a, koje sada koristi SNS. Gradonačelnik Cvetanović je odgovorio da „prostorije SNS-a sa GAS-om nemaju veze, SNS je ustupio prostorije turističkoj agenciji, jer je interes GAS-a veći od interesa stranke“. „Ja sam odmah rekao da od turističke agencije nema ništa, a kasnije smo imali zahtev prema „Domu“ i dobili smo te prostorije“, rekao je Cvetanović.

Direktor GAS-a Gojko Veličković je rekao „da je bilo ispravno upozorenje gradonačelnika da nećemo opstati“ . Međutim, u tom momentu GAS-u su bila potrebna šest šaltera da bi dobio kategorizaciju, a bilo ih je samo četiri, pa je zbog toga otvorena agencija, objasnio je Veličković. Po novom pravilniku broj šaltera smanjen je na četiri, tako da taj problem više ne postoji. On je naglasio da će već naredne nedelje otpustiti četvoro radnika, a da se procene o pozitivnom poslovanju „zasnivaju na realnoj osnovi“.  U turističkoj agenciji zapošljena su tri radnika, dogovorio je Veličković na pitanje opozicije. Bratisla Prokopović iz SDS-a apelovao je „da se učini napor kako ti ljudi ne bi ostali bez posla“, ali je ipak na kraju usvojen program za 2017. godinu koji predviđa 60 upošljenih.

Gradonačelnik Goran Cvetanović naglasio je da GAS ne treba da bude gradsko preuzeće. „Za privatizaciju ili javno privatno partnerstvo GAS treba da se pripremi, i to je bio zadatak Veličkovića“, zaključio je Cvetanović.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.