Grad pomaže mala i srednja preduzeća sa 72,5 miliona dinara

Izvor: JUGpress.com, 18.Avg.2017, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad pomaže mala i srednja preduzeća sa 72,5 miliona dinara

NIŠ

Za pomoć i podsticaj malih i srednjih preduzeća  grad Niš je obezbedio 72.5 miliona dinara.

Ovo je prva godina da se na ovakav način sagledava domaća privreda i pomažu domaći privrednici –  rečeno je danas  na konferenciji za novinare, održanoj  u Gradskoj kući.

Novinarima su  predstavljene  mere programa lokalnog ekonomskog razvoja koje je grad Niš predvideo  kako bi se stvorili povoljniji uslovi, bolji poslovni ambijemnt  za  otvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << novih radnih mesta.

Sredstva su namenjena osnivanju preduzeća i jačanju konkurentnosti niške privrede.

Sredinom avgusta raspisana su četiri javna poziva za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća,  a za čiju realizaciju su konkursi u toku.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Dragoslava Pavlovića očekivani efekti programa lokalnog ekonomskog razvoja su povećanje dostupnosti kreditnim linijama, povećanje vidljivosti i konkurentnosti proizvoda MMSP, unapređenje poslovanja i razvoj novih proizvoda i usluga, poboljšanje poslovne klime i rast investicija na lokalnom nivou, porast broja samozaposlenih i zaposlenih lica idr.

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović rekao je da je prvi javni poziv raspisan 11.avgusta  I pozvane su poslovne banke koje su  zainteresovane za kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa područja Grada Niša. On je istakao da su pozvane sve banke koje imaju poslovno sedište na teriroriji Niša da se jave na poziv.

“Želimo da u saradnji sa nekom od poslovnih banaka uspostavimo kreditnu liniju koja će biti beskamtna za privrednike sa teritorije grada Niša.” Rekao je Ranđelović .Grad Niš učestvovaće u  subvencionisanju kamate na kredite za nabavku obrtnih sredstava, troškove nabavke mašina i opreme radi osavremenjivanja procesa proizvodnje, stabilizaciju proizvodnje, investiranje u nova savremena sredstva za rad i proizvodnju, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora, novo zapošljavanje. Minimalni iznos kredita za koji će se subvencionisati kamata je 100 000,00 dinara, a maksimalni 1 500 000,00 dinara. Za ovu namenu grad Niš izdvojio je 5 000 000,00 dinara. Rok za dostavljanje ponuda je 21.avgust.

Lokalnim akcionim planom kojima su predviđena podsticajna sredstva za mala I srednja preduzeć planirano je da se ulaže u internacionalizaciju, unapređenja konkurentnosti i unapređenje saradnje privrede i obrazovno-naučnih institucija koje su akreditovane.

Za realizaciju mere internacionalizacije predviđeno je 3 miliona dinara. I za ovu meru je već raspisan javni poziv 15. avgusta

Planirano je da se ovom merom tridesetak niških preduzeća subvencionišu I omogući im se učešće na sajmovima..

Unapređenje konkurentnosti, prema rečima Ranđelovića, predstavlja meru pružanja pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima kroz implementaciju standarda, sertifikaciju i resertifikaciju, istraživanje tržišta, testiranje novih proizvoda i sl. Sredstvima će se pomoći dvadesetak niškim malim I srednjim preduzecima I ona se  dodeljuju za pokrivanje 50 % opravdanih troškova, sa ograničenjem na iznos do 300 000,00 dinara po privrednom društvu. Planirani iznos za realizaciju mere je 6 miliona dinara, javni poziv raspisan je 15. avgusta a sredstva su obezbeđena u budžetu.

Za unapređenje saradnje privrede i obrazovno-naučnih institucija obezbeđeno je 4 miliona dinara I to za pet projekata.

Preostala sredstva namenjena su za programe zapošljavanja koji se sprovode sa Nacionalnom službom  za zapošljavanje, Filijalom Niš.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.