Izvor: JUGpress.com, 19.Maj.2023, 17:54

Gosti gradske slave biće i 12 stranih delegacija

NIŠ

Gradsku slava Sveti car Konstantin i carica Jelana ove godine će Niš proslaviti niziom kulturnih programa u koje će biti uključeno nekoliko gradskih institucija, a obeležavanje slave na kojoj će biti gosti i 12 stranih delegacija, počinje 31.maja i trajaće do 4. juna, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Organizacioni odbor za obeležavanje gradske slave je već formiran.

      „Ove godine u teškim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << vremenima u kojima živimo, pre svega zbog dve tragedije koje su nam se dogodile nedavno, obeležavanje slave biće skromnije nego do sada i prilagođeno datoj situaciji ali to neće umenjiti njen značaj“, dodala je gradonačelnica Sotirovski.

      Gradska manifestacija obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelana  započeće 31. maja državnom ceremonijom obekežavanja godišnjice bitke na Čegru.

     „Program gradske slave je kreiran u saradnji sa ustanovama kulture, Turističkom organizacijom Niš, gradskim  opštinama i PU „Pčelica“. Program počinje  državnom ceremonijom obeležavanja godišnjice bitke na Čegru, a  1. 2. 3. i 4. jun su predviđeni za programe koje organizuju ustanove kulture i  udruženja sa kojima sarađujemo, horovi, kulturno-umetnička društva, plesne grupe.  Program ćemo predstaviti Organizacionom odboru koj treba da ga usvoji i svi su besplatni, satnica će biti objavljena na zvaničnom sajtu Grada Niša“, kazala je Adrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu.

        Ona je dodala da će tokom obeležavanja gradske slave svaka gradska opština imati svoje aktivnosti. Sve aktivnosti će biti na otvorenom i besplatne za sugrađane.

        „U okviru  obeležavanje slave biće organizovan i tradicionalni naučni skup „Niš i Vizantija“ a koji traje već decenijama. Priprema se i svečana akademija koja će  ove godine da se održi na arheološkom nalazištu Medijana, a program  su pripremili Narodno pozorište, Studentski kulturni centar i Vojni orkestar“, dodala je Anastasov.

        Većnica Adriana Anastasov je dodala da će naredne nedelje biti objavljen i kalendar kulturnih događaja u Nišu tokom leta koji će obuhvatiti i obeležavanje tri veka Niške tvrđave.

      Niš će krajem jula biti domaćin velikog sportskog spektakla, Evropskog prvenstva za juniore u košarci, zvanični ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije biće potpisan naredne nedelje, a tim povodom počinje i rekonstrukcija Sporske sale Osnovne škole „Mika Antić“. Radiće se rekonstrukcija sale jer će neke od utakmica biti odigrane i u njoj, najavila je na konferenciji za novinare gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

      „Važno je napomenuti i to da će novac od simbolične cene ulaznica za ovaj sportski spektakl, biti usmeren ka određenoj humanitarnoj organizaciji i upotrebiće se u humanitarne svrhe. Radvi na rekonstrukciji sportske sale u OŠ „Mika Antić“ su počeli juče“, kazala je  gradonačelnica Sotirovski.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.