Godišnjica proboja Solunskog fronta

Izvor: juGmedia, 15.Sep.2013, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica proboja Solunskog fronta

NA DANAŠNJI dan pre 95 godina započet je proboj Solunskog fronta gde je srpska desetkovana, ali oporavljena, vojska imala vodeću ulogu.

Solunski front je probijen 15. septemba, a rezultat je bila kapitulacija Bugarske, ubrzo potom Austro-ugarske i Nemačke, čime je završen Prvi svetski rat.

Za deset dana srpska vojska je bila u Skoplju, za dve nedelje Bugarska je kapitulara, a za tri nedelje oslobođen je Leskovac.

Nakon oslobođenja Srbije od okupatora srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << vojska oslobodila je zemlje sa kojima je napravljena Kraljevina Jugoslavije.

Srpska vojska je bila podeljena u dve armije – Prvu pod komandom Petra Bojovića i Drugu armiju pod komandom Stepe Stepanovića, dok je komandant Štaba bio vojvoda Živojin Mišić. Imala je šest divizija sa 140.000 vojnika, medju kojima je bilo i oko 25.000 dobrovoljaca.

Srbija je, inače, u Prvom svetskom ratu izgubila 1.248.136, odnosno 28 odsto od ukupnog broja stanovnika.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.