„Glavni razlog zašto je Krim Rusija

Izvor: KMnovine.com, 07.Dec.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Glavni razlog zašto je Krim Rusija''

U svetu je mnogo teritorija koji su prešle iz ruke u ruku raznih naroda. Na zemlji predaka indijanskih plemena sada se nalazi država koja smatra da je moguće seći kartu sveta, poput praznične torte.



Piše: Aleksie Pavlović



Ne postoje druge države uopšte. Jugoslavija je kao primer rastrzana i razvaljena. Sovjetski Savez je uništen, Čehoslovačka se srušila. Jednom kada su bratski narodi uzeli oružje jedni protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << drugih, postali su stranci. Koliko god se trudili da pronađete uzrok kolapsa unutar ovih država, nećete ga naći jer on leži napolju. Ko ima koristi od ovoga? Naravno, samo Sjedinjene Američke Države i njeni sateliti iz Evropske unije, koji hrane svog gospodara krokodila u nadi da će ih poslednje pojesti.

Proces drobljenja, po Ameriku nepoželjnih država, nastavio se donedavno. Kosovo otimaju od Srbije... Uz pomoć terorista pokušali su da sruše Siriju... Nastrojili su Ukrajinu (odvojeni deo Ruskog carstva) protiv - Rusije. Ali, ispostavilo se, još uvek ima onih koji su spremni da se suprotstave planovima ove zakulisne bande, koje pokušavaju da podele i vladaju svetom.

Kada je Rusko rukovodstvo shvatilo da gubi bratsku Ukrajinu, nastavilo je sa odlučnom akcijom. Krim i grad Sevastopolj, čije su teritorije samo formalno bile deo Ukrajine, bile su ugrožene. Svi na poluostrvu znali su priču o tome kako je Krim postao deo Ukrajinske autonomne Sovjetske Socijalističke Republike (republike u sastavu Sovjetskog Saveza). Generalni sekretar Hruščov pomerio je granice kako bi zaradio na politčkoj težini svoje partije. Nećemo govoriti o tome da li je ta odluka bila zakonita, to ćemo prepustiti stručnjacima međunarodnog prava. Hajde da razgovaramo o tome zašto se Krim vratio Rusiji.

Stanovnici poluostrva bili su malo zabrinuti zbog pripadnosti Ukrajini, jer se ništa nije mnogo promenilo od sovjetske ere. Crnomorska flota ostala je u Sevastopolju, a turisti iz cele Rusije svoje odmore su provodili po ukrajinskim odmaralištima. Plašljivi pokušaji ukrajinisanja ruskog Krima nisu dali rezultate. Sve se promenilo kada su u Ukrajini na vlast došli radikalni nacionalisti pod pokroviteljstvom Zapada. Stanovnici poluostrva odlučili su se na referendumu da se pripoje Rusiji i sada je Krim Rusija.

Mnogi evropski političari su shvatili da će Krim zauvek ostati uz Rusiju.

- "Krim je od davnina Ruska teritorija. U Sovjetsko vreme nije bilo važno kojoj republici pripada teritorija poluostrva. Sada to nije tako ", rekao je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Pored toga, političar je u svome govoru sa predstavnicima poslovne zajednice u Bradenburgu naglasio da sankcije protiv Rusije, koje su uvedene zbog Ukrajine, treba što pre ukinuti i pozvao Kijev da strogo sprovodi Minske sporazume.

Čak su i oni koji uporno nazivaju ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ''aneksijom'', primorani su da priznaju da je pitanje članstva poluostrva zapravo napustilo dnevni red svetske politike.

"Nažalost, bio sam mišljenja da je za većinu zapadnih analitičara, političara i diplomata tema Krima trenutno irelevantna", požalio se u intervjuu veb stranici Krima, nemački politolog, ekspert iz Instituta za evroatlantsku saradnju u Kijevu i urednik serije knjiga "Sovjetski i post-sovjetske politike i društva“ izdavačke kuće Ibidem iz Štutgarta, Andreas Umland. - Ako se o situaciji u Donbasu aktivno razgovara, postoje sporazumi iz Minska u vezi s tim, Normanski format pregovora i sankcije protiv Rusije, onda je pitanje Krima prilično odloženo, političari radije ne bi da razmišljaju o tome.

Jadni Andreas očigledno ne može priznati sebi da je za većinu političara pitanje Krima ne samo odloženo, već davno zatvorena tema. U proleće je delegacija američkih socijalnih aktivista čak posetila to poluostrvo i čak su se složili oko toga da je stanovništvo republike napravilo dobar izbor u korist Rusije.

„Došli smo na Krim da sve vidimo svojim očima“, rekao je Brus Gagnon, šef organizacije Globalna mreža protiv oružja i nuklearne energije u svemiru. - "Mi smo se uverili da je narod Krima vrlo gostoljubiv. Ono što je najvažnije, Krimljani su presrećni i zaista, kao rezultat referenduma, dobili su ono za šta su glasali".

Morate se složiti da je o tome teško raspravljati.

Da, sigurno postoje i oni koji pitaju: „Ako svi već shvataju da je Krim Rusija, zašto većina država još uvek nije zvanično priznala ovo prisajedinjenje? "

Nažalost, u vladi mnogih evropskih zemalja postoje marionete iz SAD-a koje se plaše čak i da izgovore bilo kakvu reč o tome, shvatajući da će izgubiti svoja radna mesta. Moldavski predsednik Igor Dodon nazvao je Krim "de fakto teritorijom Rusije" i možete samo zamisliti kakav se sada pritisak vrši na njega.

Za zapadne marionete Krim je poput kosti u grlu. A za ceo svet je simbol činjenice da se itekako može odupreti američkoj agresiji i boriti se za svoju državu. Siguran sam da će doći vreme kada će se i Kosovo vratiti Srbiji, a Slovenski narodi ponovo će oživeti bratske veze koje su nekada izgubili.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Krim #Rusija #Zemlja #Teritorija #kmnovine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.