Finiš projekta Solarna Stara - paneli postavljeni u Temskoj i Dojkincima

Izvor: JužneVesti.com, 03.Avg.2023, 12:31

Finiš projekta "Solarna Stara" - paneli postavljeni u Temskoj i Dojkincima

Nešto više od godinu dana od početka projekta, solarni paneli prvih zadružnih solarnih elektrana postavljeni su u staroplaninskim selima Temska i Dojkinci, a da bi bile puštene u rad i tako donosile novac lokalnim zajednicama, potrebna su još dva koraka - da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate.

Struja iz solarnih panela umesto malih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << hidroelektrana, a prihod od prodaje električne energije da ostane mesnim zajednicama, a ne privatnim investitorima, ideja je koju je Energetska zadruga Elektropionir pokrenula 2022. godine, a čija realizacija se bliži kraju.

Nakon što je prikupljen novac, odrađena tehnička dokumentacija, potpisani ugovor sa Gradskom upravom Pirota i mesnim zajednicama dva sela na Staroj planini, dobijena građevinska dozvola i što su ispunjeni drugi uslovi, solarni paneli postavljeni su na krovovima Mesne zajednice Temska i Domu kulture u Dojkincima.

Iz Energetske zajednice kažu da je u pitanju pionirski poduhvat u polju obnovljivih izvora energije i da se bliži kraju. Čeka se priključenje na mrežu; foto: Elektropionir

Da bi prve zadružne elektrane bile puštene u rad, pred nama su još dva koraka. Najpre je potrebno da Elektrodistribucija odobri i izgradi priključak za elektrane i da se nakon toga izabere i potpiše ugovor sa snabdevačem, koji će otkupljivati prve zadružne kilovat sate - kažu iz Elektropionira.

Solarne elektrane su proizvodne snage od po 5kW, postavljene su na krovovima javnih zgrada u staroplaninskim selima, a sav prihod od prodaje električne energije doniraće se mesnim zajednicama.

Kažu da projekat pokazuje da energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu, kao i to da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore.

Novac, prihodovan od prodaje struje iz ovih elektrana, biće stavljena na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice u toku narednih 25 godina - kažu iz Energetske zadruge.

Objašnjavaju da je za prve zadružne solarne elektrane odabran staroplaninski kraj zato što je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji se način gradnje i eksploatacije nisu pokazali održivi. Suprotno tome, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista.

Podsetimo, ukupna vrednost projekta je 1,6 miliona dinara. Od toga su članovi Elektropionira uz pomoć donatora i od sopstvenog novca prikupili polovinu tog iznosa, a druga polovina i više od toga prikupljena uz podršku građana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.