Izvor: JUGpress.com, 27.Apr.2021, 08:50

Eko gerila Niš čistila na više mesta

NIŠ

Eko gerila Niš je nedelju realizovala tri akcije u ojima je učestvovalo šezdesetak građana.

Čišćena je okolina vrtića “Vilin grad” u naselju Čalije , uklanjana divlja deponija na kraju ulice kod Hitne pomoći i čišćeno smeće kod stadiona Železničar.

Realizovana je i akcija čišćenja izletišta Ženeva u Niškoj Banji.

” Najviše učesnika je bilo kod vrtića u Čalijama, oko 30, učestvovalo je i nekoliko deteta sa roditeljima >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz kraja. Najvažnije, deca su shvatila da se ovde radi o njima, o delu koji okružuje njihovo mesto za igru u kome provode najviše vremena u toku dana i kroz koji prolaze da bi došli do vrtića ili otišli do svojih drugova. Očišćena je cela okolina vrtića i sakupljena jedna verlika gomila đubreta koju je na kraju odvezla Medijana iz dva puta, pošto jedan kamion nije bio dovoljan. Napunjeno je preko 30 velikih džakova, a bilo je i dosta kabastog otpada, poput guma, tepiha i keramičkih delova za kupatilo.

Kod hitne pomoći nas je čekao obimniji i teži posao. Oko 15 učesnika je uklonilo veliku divlju deponiju sa obe strane pešačkog prolaza ispod pruge, a i sam prolaz je očišćen. Odvezena su na deponiju dva puna velika kamiona JKP Medijana sa smećem. Najviše je bilo staklene vune, ali i kabastog otpada. Da bi sve bilo uspešno izvedeno i kompletan posao odrađen, došao je i kašikar JKP Medijana koji je utovario u kamion ono što mi nismo mogli ručno. Međutim, akciju je obeležilo nalaženje špriceva sa iglama bačenih tu, što ukazuje na prisustvo narkomana.

Kod stadiona Železničar je bila manja akcija u kojoj je učestvovalo oko 10 osoba i očišćen je deo koji građani koriste, protivno propisima, za prelaz preko pruge. Od smeća uglavnom je bilo dosta papira, kesa, flaša, paklica cigareta i sl. Park Čair se čisti i održava, međutim ovaj deo uz prugu ostaje neočišćen, verovatno jer pripada železnici.

Što se tiče izletiša Ženeva u Niškoj Banji, grupa od 10-ak učesnika je sakupila ukupno 16 džakova smeća i učinila da ovo lepo mesto na Nišavi spremno dočeka izletnike za 1. maj i Uskrs”, saopštila je Eko gerila Niš.

“Podršku za izvođenje ovih akcija, kao i uvek do sada, dobili smo od JKP Medijana koja nam je izašla u susret dajući nam neophodan alat što smo tražili – lopate, grabulje i hvataljke, kao i džakove i rukavice. Takođe su pomogli i mehanizacijom, a na kraju su sve lokacije obišli i njihovim kamionima i pokupili sakupljeno đubre koje su odvezli na deponiju.

Akcije su održane u okviru kampanje ZAVRNI RUKAVE, koju su pokrenule ekološke organizacije TRASH HERO SERBIA I EKO STRAŽA i ovo je već treći put ove godine. U isto vreme bilo je održano ukupno 55 akcija čišćenja širom Srbije uz učešće većeg broja lokalnih ekoloških udruženja, pokreta i neformalnih grupa građana. Iskorišćena je prilika za međusobno povezivanje i razmenu iskustava. Kampanja je podstakla i stvaranje novih grupa u mestima u kojima do sada nije bilo ove vrste građanskog aktivizma, a gde postoji problem sa divljim deponijama, nelegalnog odlaganja smeća i sl. Takođe, ukazala je na ovu vrstu problema koji je uzeo maha u našoj zemljji i na potrebu ozbiljnijeg pristupa. Na ovaj način mi smo i obeležili Dan planete Zemlje, koji je bio 22. aprila, navodi se u saopštenju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.