Dijalog o Kosovu u Metohiji danas u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 12.Feb.2018, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog o Kosovu u Metohiji danas u Nišu

NIŠ

Po deset opština iz centralne Srbije pružaće pomoć jednoj od opština na Kosovu i Metohiji u kojoj pretežno živi srpsko stanovništvo.  – jedan je od centralnih zaključaka  okruglog  stola  koji je organizovala Stalna konferencija gradova I opština u Nišu, radna grupa Vlade Srbije za podršku unutrašnjem dijalogu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u okviru  „Unutrašnjieg dijaloga o Kosovu i Metohiji“.

Skupu su prisustvovali gradonačelnici >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i predsednici opština iz svih delova Srbije,   ministar za državnu upravu Marko Ružić.,  direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Marko Đurić je rekao da je broj prisutnih predstavnika lokalnih samouprava iz cele Srbije I njihovih predloga o načinima pomoći sunarodnicima koji žive na Kosovu I Metohiji dokaz jedinstvene želje da se sačuva , stavi pod zaštitu I brigu naš narod na Kosovu I Metohiji.

“Vremena su takva, vremena su teška, da nalažu da I lokalne samouprave ponesu deo tereta I odgovornosti za državnu I nacionalnu politiku  I zaštitu državnih I nacionalnih interesa. Na taj način možemo da uradimo mnogo. Samo možemo da uradimo malo, ali okupljeni možemo da uradimo mnogo više za naš narod na Kosovu I Metohiji” , rekao je Marko Đurić.

Po njegovim rečima, ne radi se samo o podršci u novcu i prioritet nije novac.

On je dodao da je potrebno da “  se organizujemo i individualno pomognemo opštinama onoliko koliko možemo. Nekada je to poseta, nekada tako što ćemo naći privrednike iz lokalnih opština koje će stipendirati srpsku decu na Kosovu. Na taj način, rakao je Đurić “uključićemo i jedinice lokalne samouprava sa teritorije cele zemlje u borbu za očuvanje našeg naroda na Kosovu”.

 On je naveo primer da su opštine sa severa Srbije  za nekoliko nedelja prikupile čak 60 šlepera pomoći Srbima na Kosovu.

Predstavnici opština i gradova istakli su da žele na sve moguče načine da pomognu opštinama na Kosovu.

Čuli su se različiti predlozi, počev od novčanih donacija , mada su tu istakli problem transfera novca, do stipendiranja đaka I strudenata sa Kosova I Metohije. , ustupanja softvera za vođenje poslova samoupravemane treba da izdvoje po tri miliona dinara do toga da treba da stipendiraju srpsku decu iz pokrajine.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je predložila izgradnju stanova i obezbeđivanje posla na Kosovu da bi se tamo doseljavali mladi ljudi iz Srbije.

Ministar za državnu upravu I lokalnu samoupravu  Branko Ružić je rekao da će pomoć opštimnama na Kosovu I Metohiji potrebna I u novcu , ali da o tome brine I Vlada Srbije a da je mnogo delotvornije jačanje osećanja sigurnosti I uspostavljanje saradnje opština sa Kosova I Metohije I centralne Srbije.

“ Veoma je značajno da postoji visok stepen svesti o potrebi da se pomogne ne samo u materijalnom smislu, nego da se I psihološki I simbolički stavi do znanja da je država Srbija  I na ovaj način prisutna na teritoriji Kosiova I Metohije Time pokazujemo da 150.000 naših sunarodnika na Kosovu imaju podršku i zaštitu, zavređuju pažnju i život dostojan čoveka u 21. veku”, rekao je Ružić.  On je dodao da Srbi na Kosovu I Metojihi moraju da žive konstantno od svog rada, da budu integrisani u one sredine u kojima žive, a da će “Beograd biti uz njih”.

Ružić je podsetio da Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održava ustavno-pravni poredak Srbije kao I to da je danas  1.760. dan od postizanja dogovor u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno  toliko dana koliko se opstruira ova odluka od strane Prištine 1.760. dan neispunjenih obaveza Prištine.

“Priština je učinila sve da do formiranja ZSO ne dođe i neprestano podgreva strah Albanaca da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku. To je sasvim neosnovan strah jer dobrobit jedne zajednice na Kosovu, po sistemu spojenih sudova znači dobrobit svih građana”, izjavio je Ružić.

 Ružić je naglasio da je dobro što su se ovi dogovori postigli u Nišu “ gradu kome često prete Iz neposredne blizine I što odavde šaljemo jednu poruku – Mi nikome ne pretimo ali svoje čuvamo I branimo. Znamo šta je naše I da smo složni I solidarni I da nikada nećemo dustati”.

 Dušanka Golubović, predsednica SKGO i gradonačelnica Sombora je nagalsila da je „skup organizovan sa željom da se pokrene dijalog o tome kako da znanja i iskustva gradova i opština podelimo sa opštinama sa KiM“.

“ Ukazali smo na mogućnosti vezane za međuopštinsku saradnju, saradnju između lokalnih samouprava, u pogledu raspodele kapaciteta, angažovanja radne snage, stručne pomoći I na drugi načine I vodove kojima je moguće pomoći opštinama na teritoriji Kosova I metohije.” , rekla je Dušanka Golubović.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.