Digitalizacija kulturnog nasleđa i tradicije Medveđe

Izvor: juGmedia, 16.Nov.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija kulturnog nasleđa i tradicije Medveđe

Opštinskoj biblioteci „Petar Petrović Njegoš“ u Medveđi, odobren je projekat „Digitalizacija zavičajne građe Gornje Jablanice“, od strane Ministarstva kulture i informisanja, čija je ukupna vrednost 505 hiljada dinara.

Turistička organizacija opštine Medveđa je kod Ministarsva kulture i informisanja, konkurisala za nematerijalno kulturno nasleđe sa dva projekta, i za oba su odobrena sredstva.

Ministarstvo kulture i informisanja je u 2017. godini raspisalo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata, vezanih za očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa u Republici Srbiji.

U okviru prvog projekata koji je vezan je za digitalizaciju tradicionalnih starih zanata, predviđeno je snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma o starim zanatima koji su postojali i koji i danas postoje u ovoj opštini.

Drugi projekat koji se zove „Usmena tradicija opštine Medveđa“, i vezan je za istraživanje i digitalizaciju starih pesama i zdravica iz naroda, sa ciljem da se način življenja starih pesama i svega onoga što era modernog doba potiskuje, otrgne od zaborava, a sve sakupljene pesme biće objavljene u audio-zapisu i odštampane u knjizi.

U narednim mesecima kooridinator ovih projekata Milan Stevanović iz TOM-a, radiće na istraživanju i prikuljanju materijala, zajedno sa svojim saradnicima i projektnim timom.

Projektne aktivnosti trajaće do kraja novembra, a promocija projekata očekuje se decembra meseca, za vreme održavanja kulturno-turističke manifestacije „Veče usmene tradicije opština Medveđa“.

Emilija Mladenović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.