Danas počinje leto

Izvor: juGmedia, 21.Jun.2015, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje leto

NAJTOPLIJE godišnje doba – leto počinje danas u 18.38 i trajaće do 23. septembra. U isto vreme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Prvi dan leta se od pamtiveka slavi u raznim kulturama širom sveta.

To je ujedno i najduži dan u godini na severnoj hemisferi naše planete, što znači da će do decembra postajati sve kraći.

U slovenskoj mitologiji na dan letnje dugodnevice obeležavao se >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << praznik Kupale, božanstva plodnosti, obilja i veselja. Na taj dan pravila se lutka od slame, koja je predstavljala boginju i u svečanoj povorci bacana u vodu ili vatru. U tom običaju važnu ulogu ima kupanje i pletenje cveća. Verovalo se da je to jedina noć u godini u kojoj paprat cveta i da taj cvet ima magijske moći, da može uništiti demone, podariti uspeh i veliko bogatstvo.

U srednjevekovnoj Nemačkoj ljudi su imali običaj da zapale veliki obruč od slame i nazivali su ga „vatrenim točkom“. Obruč je zatim puštan da se kotrlja niz brdo kroz vinograde ka vodi.

„Vatra se povezivala sa čistoćom i plodnošću“, objašnjava Entoni Aveni, profesor astronomije i antropologije na Kolgejt univerzitetu u Hamiltonu. „Ovo je doba godine kada je zemlja najplodnija“.

U severnoj Nemačkoj, praistorijsko nalazište Eksternštajn verovatno je sagrađeno u slavu letnje dugodnevice, objašnjava Majkl Jork, koji se bavi proučavanjem astronomije i astrologije u različitim kulturama.

Eksternštajn je poznata kamena formacija koja se, poput Stounhendža, sastoji od ogromnih stubova od peščara. Na vrhu svakog od pet stubova nalazi se po jedna otvorena kapela sa malim oltarom uklesanim u stenu. Eupa na oltaru direktno prošušta sunčeve zrake u trenutku letnje dugodnevice, objašnjava Jork.

Mnogi smatraju da je i sam Stounhendž izgrađen s istom funkcijom.

„Stounhendž je trebalo da bude hram sunca i postavljen je tako da osoba koja stoji u središtu prstena koji čine veliki stubovi može da vidi uspinjanje sunčevog diska na severoistočnoj kapiji 21. juna, u dan kad leto stiže na sever“, objašnjava Aveni.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Leto, dobrodošlo nam i ove godine

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2015

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto je počelo u 18 sati i 38 minuta. Trajaće 93 dana, sve do 23. septembra. Isotvremeno, na južnoj strani Zemlje počela je zima. Danas, prvog dana leta dan je najduži, a noć najkraća...Prema prognozama, ove godine očekuje se toplo leto sa temperaturama...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.