Danas je počeo post uoči Velike Gospojine 28. avgusta

Izvor: KMnovine.com, 14.Avg.2023, 21:33

Danas je počeo post uoči Velike Gospojine 28. avgusta

Danas je počeo post uoči Velike Gospojine 28. avgusta Za pravoslavne vernike danas je počeo post uoči praznika Velike Gospojine 28. avgusta.



Ovaj post je najkraći od četiri godišnja posta, traje dve nedelje, ali je najstroži.

"Lišavanja i glad žaloste telo. Ne obraćajmo pažnju na njegovu reakciju. O telu ćemo brinuti samo dotle dok ne smeta duši. Kada se prohtevi tela uvećaju, mi ne treba da popustimo. Bezumne telesne želje otvaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << vrata za raskalašne želje i dela. Ovo nam izgleda malo neverovatno. Međutim, to je destilat bogatog iskustva Otaca Crkve koji su to u praksi isprobali nebrojano puta. Oni koji su isušili telo postom, savršeno su znali korist koju je to imalo za dušu. Koji zauzda telo, može da vlada i rđavim željama. Koji prezire sitne stvari, biva pobeđen od krupnih! Koji ratuje sa neprijateljem u ovom prolaznom životu i trpi tugu i zlopaćenje tela, neće se bojati budućeg Suda", reči su Svetog Isaka Sirina (iz knjige "Podvig u našem životu").

Posti se na vodi, osim nedeljom, kada su dozvoljeni ulje i vino. Na praznik Preobraženja, 19. avgusta, na trpezi se može naći i riba.






 
* * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal


KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se u potpunosti oslanja na podršku svojih čitalaca


Pomozite naš rad






 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.