Danas je Sveti Nikola, srećna slava!

Izvor: juGmedia, 19.Dec.2015, 02:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Sveti Nikola, srećna slava!

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika  i moreplovaca i koji je jedan od najslavljenijih svetaca u Srba.

Sveti Nikola se uvek slavi 19. decembra na dan kada je 343. godine preminuo. Pošto pada u vreme velikog božićnog posta, domaćini pripremaju isključivo posnu hranu.

Svoj duhovni >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je sirotinji nasleđenu imovinu. Prema predanju, vodjen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, a kako se pripoveda već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude.

Ubrzo posle toga postao je arhiepiskop mirlikijski te je u vreme progona hrišćana, pod carevima Dioklecijanom i Maksimijanom, dospeo u tamnicu ali je i tamo nastavlјao svoje propovedi. Prisustvovao je Prvom vaselјenskom saboru u Nikeji, i tu, u borbi za istinu udario jednog jeretika Arija zbog čega je odstranjen sa Sabora i od arhijerejske službe.

Nekada se na svim hrišćanskim brodovima nalazila ikona svetog Nikole a on se posebno praznovao duž Jadranskog i Sredozemnog mora gde je bio običaj da se na taj dan ne isplovlјava a da se brodovi na pučini usidre i plovidbu nastave sutradan.

Sveti Nikola je umro 343. godine i sahranjen je u sabornoj crkvi u Miri. Tu je njegovo telo počivalo više od šest vekova a hrišćani su dolazili na njegov grob i dovodili svoje bolesnike. Među njima su bili i Stari Sloveni sa reke Don čime se objašnjava zašto je sveti Nikola toliko poštovan kod Srba. Kada su Turci u jedanaestom veku osvojili Likiju, mošti svetoga Nikole su 1096. prokrijumčarene iz Mira u Bari u Italiji i položene u Crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika.

Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu svetom Nikoli. Ovom hramu je docnije srpski kralј Stefan Dečanski slao bogate priloge i čitavu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti jer mu je, kako je smatrao, sveti Nikola povratio vid.

Tokom vekova, sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih Svetaca. U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama Sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci.

Veliki broj vernika pravoslavne veroispovesti obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, kojom prilikom se uz sveću i slavski kolač,  okupljaju članovi porodice, mole Bogu i slave ovog svetitelja kao svog zaštitnika.

Pa se kaže da polovina porodica da ovog sveca slavi, adruga polovina odlazi u goste.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je najveća srpska slava: Ko slavi Svetog Nikolu, ovo mora da zna!

Izvor: Prva.rs, 19.Dec.2015

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan...

Nastavak na Prva.rs...

Srećna slava domaćine!

Izvor: BanjalukaLive.com, 19.Dec.2015

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Nikolu Čudotvorca - Nikoljdan kao pomen na dan kada je ovaj svetac okončao ovozemaljski život 343. godine nove ere. Pretpostavlja se da polovina pravoslavnih Srba slavi Svetog Nikolu. Ovaj svetitelj je rođen prije 17 vijekova u maloazijskoj oblasti Likiji,...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Šta se sve može naći na nikoljdanskoj trpezi

Izvor: RTS, 19.Dec.2015

Neki za Nikoljdan spremaju posnu hranu zbog toga što je u vreme Božićnog posta, a neki ne poštuju crkvena pravila, pa poslužuju mrsno. Etnolozi kažu da za to nema ni istorijiskih ni geografskih, već samo ličnih opravdanja. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.