Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2023, 21:37

Dan boraca obeležen polaganjem venaca na spomenik „Iskra slobode“

NIŠ

Predstavnici SUBNOR-a položili su venac u „parku heroja“ odajući tako poštu palim herojima u Drugom svetskom ratu. Na ovaj način su obeležili i Dan boraca koji je od 1956.godine  obeležavan kao državni praznik. Kada je nestala Jugoslavija  obeležavao se samo u Srbiji da bi 2001.godine odlukom Vlade Srbije ovaj državni praznik ukinut. Praznika više nema, ali Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, SUBNOR, ne zaboravlja heroje koji su dali svoje živote >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << tokom Drugog svetskog rata.

Profesor dr Vidimir Veljković, predsdnik Skupštine SUBNOR-a objašnjava da je  na 4. jula  1941. godine u Beogradu održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

„Bitno je istaći da je najveći deo onih kojih su učestvovali u tome, uz druge rodoljube i patriote drugih naroda,  bilo srpskog naroda. Moram da pomenem i činjenicu da je do pada Italije 6. septembra 1943. godine u partizanskim jedinicama bilo 90 posto Srba, a od tada 80 posto onih koji su prešli u Narodnooslobodilački pokret“, kaže dr  Vidimir Veljković.

Dodaje da SUBNOR nastoji obeležavanjem ovog datuma da sačuva od zaborava važne datume koji su obeležili našu noviju istoriju.

„ Pripadamo, nekako, narodu koji zaboravlja mnoge istorijske činjenice. Posle Drugog svetskog rata smo zaboravili smo šta je bilo tokom Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu. Nažalost, iza toga smo  zaboravile i izbrisale ono što je bilo u Narodnooslobodilačkoj borbi kada je poginulo  1,7 miliona ljudi uglavnom Srba, Roma i Jevreja i drugih antifašista“,  dodaje Veljković.

On smatra da podsećanje na istoriju našeg naroda mora pre svega da potekne iz porodice, a zatim da se pojača u školama, kako se ne bi dogodilo da mladi ne znaju šta se to dogodilo.

Park heroja  je memorijalni kompleks posvećen stradanjima u Drugom svetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. U centralnom delu parka nalazi se spomenik  „Iskra slobode“, delo beogradskog vajara Vojina Stojića. Spomenik predstavlja razbijeno staklo hotela „Park“, u kome je Aleksandar Vojinović bacio dve ručne bombe, ubio i ranio više vojnika Vermahta, što je označilo početak ustanka u Nišu u Drugom svetskom ratu.

Kompleks oko spomenika „Iskra slobode“, formiran je 2014. godine. Oko spomenika se nalaze biste narodnih heroja Filipa Filipovića, Stanka Paunovića, Filipa Kljajića, Sretena Mladenovića Mike,  Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika, koji su stradali u periodu od 1938. do 1944.godine.

(Kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.