Borba za izlazak iz invalidskih kolica

Izvor: juGmedia, 05.Avg.2016, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za izlazak iz invalidskih kolica

PIROT – Piroćancu Igoru Nikoliću (33), obolelom od teškog oblika multuple skleroze koja ga je prikovala za invalidska kolica, potrebna je novčana pomoć u iznosu od 13.000 evra za nabavku baklofenske pumpe koja bi mu olakšala kretanje i obavljanje fizioloških potreba.

O njemu brinu roditelji bez čije pomoći ne može. Igor je optimista, veliki borac a dodatnu snagu daju mu osmogodišnje ćerke bliznakinje Nora i Nadja koje posle razvoda žive sa majkom a često su kod njega.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Humanitarna akcija za Igora

Pirotski muzičari, organizovaće dve humanitarne žurke 16. i 18, avgusta u dva kluba kako bi obezbedili novčana sredstva od 13.000 evra za nabavku baklofenske pumpe za Igora. Nikolići pozivaju se svi ljudi dobre volje koji mogu da pomognu da novac uplate na namenski žiro račun za Igora. Broj je: 160-5410200059273-70, Banka Intesa.

“Razboleo sam se pre desetak godina. Bolest se pojavila najpre padom vida na desnom oku i blagim trnjenjem ruku. Ispostavilo se da je reč o teškom neurološkom oboljenju. Na magnetnoj rezonanci je otkriveno da je u pitanju multiple skleroza. U kolicima sam poslednjih nekoliko godina i ne mogu bukvalno ništa sam bez pomoći ukućana. Jedem voće, povrće i žitarice. Ćerke mi daju snagu da se borim sa bolešću koja napreduje”, priča Igor.

Igor je pre bolesti radio u “Tigru“ , bavio se muzikom a sada živi od invalidske penzije i od dodatka za tudju negu i pomoć.

“Ne mogu ništa sam. Majka me hrani. Kašiku ne mogu uopšte da koristim. Baklofenska pumpa bi mi opustila tetive na mišićima i kičmi i omogućila da stanem na noge i da mogu da odem do toaleta. Nadam se da će biti bolje”, kaže Igor.

Njegov otac Miodrag boluje od iste bolesti pa je glavni teret brige o njemu pao na majku Negicu koja mu je potpuno posvećena.

“Kad se bolest pojavila Igor se borio sve do 2010. godine, radio je i pevao, bio na nogama. Do znatnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja došlo je 2012. godine. Nije više mogao sam da se kreće. Bio je u pirotskoj i niškoj bolnici, primao kortiko terapije, vodila sam ga u banje. Sve što smo imali smo prodali kako bi mu pomogli oko lečenja. Svuda sam ga pratila. U početku je mogao nešto i sam da uradi ali od 2013. godine je u invalidskim kolicima. Pre toga je koristio šetalicu za kretanje po kući i dvorištu. Sve je to bilo jako teško, ali se on nije predavao. Suprug ne može da mi pomaže. U toj borbi sam ostala sama – kaže Igorova majka Negica.

Za njegovo lečenje porodici Nikolić je mesečno potrebno više od 40.000 dinara.

“Plaćamo matične ćelije, vitamine, posebnu hranu. Lekari su predložili da se Igoru ugradi baklofenska pumpa koja košta 13.000 evra. Mi tih para nemamo i zato nam je potrebna pomoć. Bolest napreduje. Najpre nije mogao da pomera noge a potom i ruke. Hranim ga flašicom jer kašiku ne može da drži u rukama. Presvlačim ga. Koristi pelene. Uz pomoć medija tražimo i apelujemo za pomoć. Njegove kolege muzičari organizuju akcije za prikupljanje pomoći. Optimisti smo i nadamo se da će Igor stati na noge- kaže majka Negica, dodajući da se Igor 13 godina bavio muzikom , da je otac svirao harmoniku a ona pevala.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.