Izvor: JUGpress.com, 10.Sep.2020, 11:18

Biste velikana na kružnim tokovima

NIŠ

Kultura sećanja nam je potrebna više nego ikada, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ ‘’Bubanjski heroji’’ koji je pokrenuo i potpisivanje peticije da svaki kružni tok u Nišu krasi bista ličnosti iz naše istorije, nauke, kulture. Ima i predloge gde bi koja ličnost mogla da se nađe.

              ‘’Kružni tok kod DISA u Duvaništu mogla bi da krasi velika bista našeg Svetog Vasilija Ostroškog. Predlog je da kroz projekte koje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bi uradili ljudi iz struke u narednom periodu kružne tokove krase biste i  Cara Konstantina, Stefana Nemanje, Cara Dušana, Kneza Lazara,  Karađorđa, Miloša Obrenovića, Stevana Sinđelića, Oko Sokolovo – Dragutina Matića, Najmlađeg kaplara na svetu Momčila Gavrića, Milunke Savić, Majke Knežpoljke sa decom, veliki pravoslavni krst…’’- objašnjava Bojanić.

                Cilj ove peticije je da pokrene gradsku vlast da uvide potrebu za realizacijom i da je to od nacionalnog značaja za sve nas.

                 ‘’Verujem da bi za ovakve akcije od značaja bilo i dobrotvora, donatora i priloga građana. I da se razmišlja u tom pravcu. Te biste bi svakako ukrasile naš prelepi grad i dale dodatni nacionalni duh koji nam je svakako potreban i pokrenule kulturu sećanja’’- zaključuje Bojanić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.