Banđur:Nišlije će imati nižu cenu grejanja!

Izvor: juGmedia, 22.Jul.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banđur:Nišlije će imati nižu cenu grejanja!

NIŠ – Gradonačelnik Zoran Perišić i većnik zadužen za energetiku Miloš Banđur predstavili su danas u Gradskoj kući „Mere za korisnike u kolektivnom stanovanju koji su na sistemu daljinskog grejanja“ kao odgovor na nezadovoljstvo Nišlija zbog visokih računa za grejanje.

O merama, njihovoj primeni ali i čitavoj situaciji u vezi grejana koju su obeležili protesti pa čak i zahtevi za smenu odgovornih za Jugmediu svoje stavove je izneo većnik Miloš Banđur

U >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << javnosti je bilo mnogo primedbi na račune za grejanje, njihova ispravnost je dovođena u pitanje?

„Sa ciljem da utvrdimo opravdanost primedbina račune za grejanje, kao resorni većnik formirao sam gradsku Radnu grupu u koju su pozvani i predstavnici oba udruženja korisnika.Na prvom sastanku Radne grupe predstavnici udruženja potrošača „Forum“ i Udruženja skupština stanara, izneli su stav da zbog slične komisije pri Gradskoj toplani ne vide svrhu postojanja gradske Radne grupe i na taj način odbili svoje dalje učešće u istoj?! Nije logično da onaj ko javno proziva Gradskut oplanu u vezi ispravnosti računa za grejanje, odbija učešće u gradskoj Radnoj grupi koja ima za cilj da utvrdi istinu.

Kako to da su računi za maj i jun kada nema grejanja veći od januarskog?

„Kriv je algoritam za obračun i fakturisanje, koji pravi nelogičnu raspodelu obaveza po mesecima, pri čemu na godišnjem nivou, u godišnjem zbiru, odnosno za grejnu godinu od 1. Avgusta do 31. Jula naredne godine, daje potpuno ispravan račun.

Razumemo negodovanje korisnika i zato smo za sledeću grejnu sezonu spremili jednostavan i logičan mesečni obračun kojim su obuhvaćene sve njihove primedbe na prethodni algoritam.

Da li je tarifni sistem i plaćanje prema potrošnji odgovorno za visoke račune?

„Plaćanje toplotne energije prema potrošnji ima mnogo dobrih strana, na pr. daje mogućnost uštede i upravljanja potrošnjom, a loše strane pokaže u slučaju slabe energetske efikasnosti objekta. Zbog razlike u kvalitetu toplotne izolacije stambenih objekata postoje varijacije računa za stanove identične površine. Pošto te varijacije mogu biti značajne, mi ćemo specifičnu potrošnju korisnika u kolektivnom stanovanju obračunski limitiratina 120% prosečne specifične potrošnje. Ovo znači da korisnici čija je specifična potrošnja toplotne energije veća od 120% prosečne za kolektivno stanovanje, neće plaćati razliku između postavljenog limita i svoje stvarne potrošnje. Na ovaj način zaštitićemo oko 2000 korisnika u kolektivnom stanovanju, što je 7% njihovog ukupnog broja. Osim ovog, korisniku ćemo omogućiti da na sopstveni zahtev, grejanje plaća paušalno (po metru kvadratnom).

Od početka se zalažete da se daljinsko grejanje u kolektivnom stanovanju subvencioniše. Zašto samo daljinsko i zašto samo toj grupi korisnika?

„Zbog cene energenta koja se slobodno formira na tržištu, daljinsko grejanje je znatno skuplje od drugih vidova, pa i grejanja na struju, čija je cena regulisana i pod kontrolom. Građani koji žive u kolektivnom stanovanju, u urbanim celinama priključeni na sistem daljinskog grejanja, po definiciji ne mogu, ili ne bi trebalo da koriste neki drugi vid zagrevanja prostora. U slučaju da se svi korisnici daljinskog grejanja okrenu pećima na struju raspao bi se elektroenergetski sistem. Dakle, oni nemaju slobodu izbora kakvu imaju vlasnici kuća, recimo. Zbog toga i visoke cene, ima logike da ova usluga treba da bude subvencionisana.

Da li će u Nišu biti subvencija za toplotnu energiju?

„Da, hoće! I posebno sam zahvalan gradonačelniku, koji je više od drugih imao razumevanja za ovo moje zalaganje i podržao ga. Na žalost, Grad nema mogućnost da subvencioniše sve korisnike, ali smo svesni socijalne odgovornosti i obaveze da pomognemo onima koji su najviše ugroženi!

Subvencije će ići porodicama sa najnižim prihodom po članu domaćinstva, prvenstveno primaocima dečjeg dodatka, porodicama sa maloletnom decom i starijim licima. U tu svrhu iz gradskog budžeta biće opredeljeno 50 miliona dinara što će biti dovoljno zapet hiljada porodica od ukupno 28.000 korisnika u kolektivnom stanovanju. Visina subvencije zavisiće od boja članova domaćinstva. Najniža subvencija – za domaćinstvo sa jednim članomiznosiće 150 kWH toplotne energije mesečno, odnosno 900 kWH u grejnoj sezoni.

Nezavisno od ovog, do sada je 1129 korisnika daljinskog grejanja u potpunosti ili delimično oslobođeno plaćanja ove usluge, (755-oslobođeno u potpunosti, 209-koristi umanjenje od 30% po socijalnoj karti, 165- koristi umanjenje od 30% po osnovu bolesti).

Da li će biti omogućeno isključenje sa mreže daljinskog grejanja? Ima li tu nekih izmena?

„Kao i do sada, sa mreže će moći da se isključe samo čitavi objekti, ali ne i pojedinačni korisnik koji živi u kolektivnom stanovanju (stambenoj zgradi). Objekat se priključuje na sistem, te se objekat i isključuje sa sistema.

Međutim, pod znatno povoljnijim uslovima nego do sada, korisnik će moći da ostvari obustavljanje isporuke toplotne energije, ukoliko je sa tim saglasna skupština stanara. Do sada je korisnik sa obustavljenom isporukom plaćao celokupnu cenu fiksnog dela, od sada će plaćati samo trećinu te cene. Za stan od 50 m2, umesto dosadašnjih 1500 din/mesec plaćaće okvirno 500 din/mesec, bez PDV-a.

U protekle tri godine imao sam brojne susrete sa korisnicima koji ne žive u svom stanu ili izjavljuju da zbog materijalnog stanja ne mogu da plaćaju skupo daljinsko grejanje. Njihov zahtev da se isključe sa sistema i budu potpuno oslobođeni plaćanja fiksnog dela računa (naknade za grejnu površinu) suprotan je važećoj lokalnoj regulativi, koja je slična i u drugim lokalnim samoupravama.Napravili smo razuman kompromis sa zahtevima korisnika te očekujemo da ovo rešenje smanji pritisak za isključenjem sa sistema.

Bilo je javno izrečenih sumnji u ispravnost cene grejanja, u njenu ekonomsku opravdanost?

„Cenu grejanja na predlog direktora donosi Nadzorni odbor Gradske toplane, ispravnost njenog izračunavanja proverava nadležna uprava i ako je kalkulacija ispravna, Gradsko veće daje saglasnost. Dakle, nadležna uprava je kontrolisala cenu grejanja u prethodnoj grejnoj sezoni i dala pozitivno mišljenje na svaku izmenu cene. Cena grejanja se utvrđivala i menjalapreciznom metodologijom koja je poznata javnosti i koja se koristi i u drugim sredinama.

Cena u prethodnoj grejnoj sezoni nije mogla da bude niža! Da je to bilo moguće, gradska vlast ne bi čekala da bilo ko zahteva smanjenje i da na tom planu ubira poene, već bo to sami uradili!

Gradska toplana snabdevaču duguje za istu količinu energenta za koju je dugovala pre tri godine u ovo vreme, kada smo i preuzeli odgovornost u lokalnoj samoupravi. Pošto je gas u završenoj sezoni bio 50%skuplji nego pre tri godine, to je i novčana obaveza za gas 50% veća. Ovo dokazuje minimalnu ekonomsku održivost cena koje smo primenjivali u prethodnom periodu. U prethodne tri godine isplaćen je energent potrošen za tri godine, pri čemu smo snabdevaču sada dužni za istu količinu energenta koju smo zatekli kao neizmirenu obavezu. Pre tri godine preuzeli smo Toplanu sa oko 600 miliona dugovanja za gas, što ima za posledicu visoke kamate što korisnici plaćaju kroz cenu.

Da li će grejanje biti jeftinije?

„Sudeći po aktuelnoj ceni gasa, Nišlije će imati nižu cenu grejanja! Okvirno, ako sve ostane kako je sada, jedinična cena za toplotnu energiju biće niža za 1din/kWH, odnosno 13%.

Jeftinije grejanje ne dobija se samo nižom cenom. Grad je predočio mere za smanjenje troškova za grejanje koje treba da preduzmu korisnici, Gradska toplana i Grad i mogu da potvrdim da mi preduzimamo ono što je naš deo posla.

Ubuduće Toplana će koristiti vodu iz bunarakoja je desetak stepeni toplija od vode iz vodovoda, što će dovesti do uštede na računu za vodu i energentu. Udeo Objedinjene naplate u računu za grejanje smanjili smo sa 4,5 na 3,5 procenta.Od Gradske toplane smo zahtevali smanjenje zarada. Za sada, oni su masu zarada smanjili za 5%, a naloženo im jeznačajno smanjenje broja zaposlenih što će dodatno umanjiti udeo zarada u ceni.Pod patronatom Nadzornog odbora formirana je Radna grupu sa zadatkom da ovih dostavi predlog optimalne sistematizacije. Cilj nam je da smanjenjem troškova poslovanja, u koje spadaju i izdaci za zarade postignemo nižu cenu grejanja.

Korisnici sa svoje strane, mogu značajno da utiču na svoje troškove ugradnjom opreme kojom regulišu potrošnju toplotne energije kao i ulaganjima u energetsku efikasnost objekata.

Kako komentarišete proteste građana?

„Mere o kojima sam govorio svedoče da Grad ima sluha za probleme i primedbe korisnika i da ih rešava u okviru realnih mogućnosti. Grejanje je najskuplja komunalna usluga i prirodno je da su građani najosteljiviji na taj račun. Mere koje sam naveo popraviće položaj korisnika. Neistinite tvrdnje i neodgovorne izjave tipa „da je grejanje skupo zato što se od tih para finansiraju političke stranke“ ili „da je cena grejanja rasla onda kada je cena gasa bila u padu“, koje neopravdano dobijaju veliki medijsku pažnju i prostor, imaju za cilj politizaciju a ne rešavanje problema.

(Kraj)mar

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.