Aktivistkinja sa Stare planine ispitivana na poligrafu

Izvor: JužneVesti.com, 19.Nov.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aktivistkinja sa Stare planine ispitivana na poligrafu

Zbog svog “zapaljivog” govora na protestu u Beogradu ispred zgrade Predsedništva Srbije, Temštanka Milinka Nikolić podvrgnuta je ispitivanju na poligrafu, a kako kaže, i dalje stoji iza reči koje je tada izgovorila.

“Zapalićemo svaku kuću gde investitor želi da dođe i da boravi” reči su 65-godišnje Milinke Minje Nikolić na protestu u Pionirskom parku 21. septembra, a nakon što su je inspektori kriminalističke policije ispitivali pre 2 nedelje u njenom selu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << stigao joj je i poziv da se javi u Policijsku stanicu u Pirotu.

Tada sam u obraćanju izgovorila jednu rečenicu kada sam govorila o Toplom Dolu, barikadama i svemu što se događalo u selu, u nadahnuću sam rekla šta mislim i šta osećam - priča Nikolićeva.

Iz pirotske policije je otišla za Niš, gde su njene izjave proveravane na poligrafu.

Pitali su me da li znam ko je zapalio kuću u Toplom Dolu. Ja sam rekla ono što mislim, a to je da je to investitor sam zapalio i da se ponavlja slučaj iz Rakite kada je isto gorela neka kućica - kaže Nikolićeva.

Ona je generalna sekretarka Saveza mesnih zajednica Stare planine koji okuplja 39 sela i kao takva, upoznata sa problemom izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana, te učestvuje na tribinama širom Srbije gde govori o ovom problemu.

Ipak, kaže da ne smatra da se na ovaj način na aktiviste vrši pritisak, ali je dobila potvrdu da se njihove aktivnosti prate.

Dolazim do zaključka da nas mnogo prate, da sve znaju. Smatram da radimo ispravnu stvar, ljudi to treba da čuju. Da neko uruši ono što ne sme da se uruši, ja to ne mogu da dozvolim - kaže Temštanka.

Nikolićeva, koja je stravstveni sportski ribolovac, odmah se pridružila aktivistima koji se bore protiv izgradnje MHE na Staroj planini, a kako kaže, za svojih 65 godina, prvi put je ispitivana u policiji i nije imala problem da ode i na poligraf.

Protiv nje se vodi, kako stoji u pozivu koji je dobila za saslušanje, “predistražni postupak zbog krivičnog dela uništenje i oštećenje tuđe stvari”, a u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu pitanja novinara Južnih vesti o saslušanju Nikolićeve su tražili na mejl, ali odgovora i dalje nema.

Podsetimo, početkom septembra u selu Topli Dol izgorela je kuća koju je investitor Dragan Josić otkupio kako bi tu bili smešteni radnici koji bi radili na izgradnji mini-hidroelektrane.

Investitor je tada optužio meštane da su oni zapalili kuću, a istraga o tom slučaju i dalje traje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.