“Actavis”  otvorio regionalni centar u Nišu

Izvor: juGmedia, 12.Apr.2013, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Actavis” otvorio regionalni centar u Nišu

NIŠ– Kompanija „Actavis“ otvorila je danas u Nišu svoj regionalni centar, treći u Srbiji, u prisustvu direktora ove farmaceutske kuće za Srbiju i Crnu Goru dr Pavla Marjanovića.

„Partnerski odnosi sa klijentima u celoj Srbiji su nam veoma važni, pa je zbog toga neophodno da predstavnici kompanije budu prisutni u svim strateški važnim gradovima“, rekao je Marjanović.

On je podsetio da je „Aktavis“ pored centrale u Beogradu, otvorio i regionalne centre u >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Kragujevcu i Novom Sadu.

Istakao je da „Aktavis“ trenutno u Srbiji zapošljava  650 ljudi i da je prošle godine proizveo 800 miliona tableta.

„Od ukupnog tržišta lekova u Srbiji „Aktavis“ drži šest i po odsto u novcu i 11,5 odsto u kutijama lekova. Taj podatak dovoljno govori koliko su naši lekovi jeftiniji u odnosu na prosečnu cenu”, naglasio je direktor “Aktavisa”.

Kako je istakao Marjanović, pacijenti u Srbiji ne treba da budu zabrinuti za snabdevenost apotekama lekovima koje proizvodi “Aktavis” i ostale domaće farmaceutske kuće. On je podsetio da “Aktavis” polovinu svoje proizvodnje plasira na srpsko tržište i njegov prioritet je da nema nestašice lekova u domaćim apotekama.

“Na policama u domaćim apotekama 75 odsto su lekovi koji su proizvedeni u Srbiji. Mi smo socijalno odgovorna industrija i nesmemo da dozvolimo da dođe do nestašice lokova. Tokom prošle godine, kada smo imali kursne razlike u cenama lekova, niko, nikada iz domaće industrije  nije rekao da neće davati lekove zbog toga što nismo zadovoljni sa kursnom razlikom  od 13 odsto”, rekao je Marjanović.

On je istakao da je u odnosu na prošlu godinu plaćanje lekova koje proizvode domaće farmaceutske kuće mnogo bolje.

“Pre samo jedne godine naplata je bila za 365 dana, a sada Fond RZZO plaća za 150 dana. Prema najavi ministra finansija od sledeće godine naplata će biti 120 dana. Bitno je da postoji stabilnost sistema i da shvatimo da je Srbija siromašna zemlja koja nema para za skupe lekove. Pošteniji rincip  je kazati koliko ima novca i redovno izmirivati svoje obaveze nego napraviti neku ogromnu listu lekova kao što su to učinile neke zemlje u okruženju, a onda lekove plaćaju posle 400 dana”, naglasio je Marjanović.

On je istakao da će se od 1. januara sistem centralizovanih nabavki proširiti i na apotekarske ustanove.

“Za sada nemamo jasne kriterijume kako će se odvijati proces centralnih nabavki ali smo uvereni da ćemo sa nadležnim ustanovama doći do formule uspeha koja će omogućiti redovno snabdevanje lekovima apoteka u Srbiji”, podvukao je Marjanović.

(Kraj)bilj/mil

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Leskovac na prvom mestu za besplatno Bambi igralište

Izvor: juGmedia, 13.Apr.2013, 00:14

LESKOVAC – Dečje igralište “Rupe” u Leskovcu zauzelo je večeras prvo mesto na listi kandidata za besplatno renoviranje, u kampanji “Juhu igrališta”...Na Fejsbuk stranici:  http://www.facebook.com/BambiJuhu?ref=ts&fref=ts  kompanije “Bambi”, za igralište u Leskovcu je glasalo više...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.