Škundrić: Struja je isuviše jeftina

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Struja je isuviše jeftina

Beograd -- Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da je struja za domaćinstava i privredu u Srbiji najjeftinija u okruženju i naglašava da treba da poskupi.

On je dodao da niska cena električne energije ne omogućava investicioni ciklus i šire upošljavanje srpske privrede.

"Cena električne energije najviše je državna briga, jer tako može da se utiče na povećanje investicione potrošnje i zaposlenosti postojećih kapaciteta u industriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građevinarstvu i zanatstvu", rekao je Škundrić.

On dodaje da ekonomska politika u narednoj godini treba da omogući podizanje industrijske proizvodnje i zapošljavanje većeg broja ljudi nego u poslednje dve i po godine.

Govoreći o učešću Srbije u gradnji NE Belene, Škundrić je kazao da je iz Bugarske stigla principijelna ponuda i principijelno je odgovoreno da je Srbija zaintersovana, ali da ipak, nije bilo reči o procentima. „Od bugarskog ministra energetike tražio sam da pripreme predlog koji je to nivo učešća sa srpske strane koji bi njima bio interesantan i na bazi tih podloga uradićemo tehno-ekonomsku analizu, gde bi se videla opravdanost ulaska u projekat", naglasio je Škundrić.

„Lično, kao deo energetskog sektora, smatram da se stiču uslovi da se harmonizuje cenovna politika u oblasti električne energije u odnosu na zemlje okruženja sa sličnim ekonomskim stanjem i potencijalom", istakao je Škundrić

On je najavio da je težnja da u narednih nekoliko godina dostignemo prosek cene struje na tržištu u regionu, što bi u prvoj fazi omogućilo sopstvene investicije Elektroprivrede Srbije (EPS) od 500 miliona evra godišnje, a kasnije i od milijardu evra.

„EPS bi tako bio najsnažnija lokomotiva preporoda ekonomije Srbije", rekao je ministar, ocenjujući da je korektna cenovna politika u oblasti električne energije važnija za državu nego za EPS.

On navodi da cenu struje treba posmatrati kao razvojnu funkciju i element koji najneposrednije utiče na organsku vrednost kapitala kompanije, jer ako bi cena kilovat-sata porasla za pola evrocenta ili evrocent, vrednost kapitala EPS bila bi veća za više od jedne milijarde evra".

Investicije EPS-a u poslednje tri do četiri godine bile su godišnje od 350 do 500 miliona evra i to je elektromašinskim, građevinskim i drugim kompanijama omogućilo egzistenciju, naveo je on i dodao da je čak 40.000 radnika, neposredno ili posredno, vezano za investicionu potrošnju EPS-a.
Pogledaj vesti o: Jeftina struja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.