Srbi sa severa KiM: Blokiraćemo Jarinje i Brnjak

Izvor: B92, 16.Apr.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa severa KiM: Blokiraćemo Jarinje i Brnjak

Kosovska Mitrovica -- Srbi sa severa KiM upozorili su da će blokirati prelaze Jarinje i Brnjak ako Priština ostane pri odluci da ne dozvoli prolaz sa ličnim kartama Srbije.

Kako se navodi u saopštenju koje su potpisali gradonačelnici četiri opštine sa severa KiM, najava prištinskih vlasti da će onemogućiti kretanje preko administrativnih prelaza sa srpskim ličnim kartama, predstavlja "nedvosmislenu pretnju nasiljem".

"Srbi sa severa KiM pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u prošlosti da umeju da na organizovan način odgovore na jednostrane akte nasilja iz Prištine. Nećemo dozvoliti da budemo zatvoreni u geto a ukoliko ne bude moguće da se preko Jarinja i Brnjaka pređe sa ličnim kartama koje je izdala Srbija, blokiraćemo te prelaze i preko njih neće moći da pređe niko i ništa", piše u saopštenju.

Gradonačelnici su pozvali Prištinu da "još jednom dobro razmisli da li sa Srbima sa severa KiM želi da razgovara jezikom nasilja ili da probleme rešava dijalogom".

Saopštenje su potpisali gradonačelnici Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović, Leposavića Dragan Jablanović i Zvečana Vučina Janković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas u Nišu da će početkom naredne sedmice u Briselu razgovarati s predstavnicima Kosova o problemu s ličnim kartama tamošnjih Srba.

"Radimo na tome. U ponedeljak ili utorak imaćemo sastanak u Briselu", kazao je Vučić novinarima.

Kosovsko Ministarstvo za dijalog sa Srbijom odlučilo je juče da se od 18. aprila ne dozvoli ni ulazak ni izlazak sa Kosova osobama koje imaju lične karte Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.