Ponovo blokirani Jarinje i Brnjak

Izvor: RTS, 08.Dec.2011, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo blokirani Jarinje i Brnjak

Posle jutrošnje deblokade građani ponovo postavili prepreku kod prelaza Jarinje. Barikada kod Brnjaka ponovo postavljena oko 17.30 časova.

17.52 - Administrativni prelaz Brnjak, od 17.30, ponovo u blokadi. Srbi preko puta, od Ribarića ka Brnjaku, postavili drva i preprečili obe kolovozne trake, javlja Tanjug.

16.45 - Vlada Srbije pozvala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građane sa severa Kosova da ne postavljaju nove barikade.

15.40 - Predsednici Skupština opština sa severa Kosova pozvali ministra Gorana Bogdanovića da ih što pre obavesti o detaljima dogovora o prelazima Brnjak i Jarinje.

14.15 - Meštani sa severa Kosmeta kod Jarinja usmeravaju vozače da ne koriste zvanični prelaz, već alternativni pravac.

13.45 - Građani ponovo počeli da formiraju barikadu kod prelaza Jarinje.

13.35 - U toku uklanjanje barikade kod prelaza Brnjak iz pravca Ribarića.

Na samom administrativnom prelazu Jarinje, u međuzoni, ponovo je postavljena barikada, svega nekoliko sati nakon što je prelaz otvoren za saobraćaj. Naime, rano jutros je uklonjena peščana barikada koja se nalazila na putu Rudnica–Jarinje. Put Raška–Leposavić trenutno nije prohodan.

Građani su postavili novu barikadu, kako kažu, jer su nezadovoljni postignutim dogovorim, javlja sa Jarinja izveštač RTS-a Kosta Garić. Vozila su tokom prepodneva nesmetano prolazila, a kontrolu je obavljao Euleks, uz prisustvo dva pripadnika KPS-a.

Administrativni prelaz Brnjak, takođe, je od 17.30 ponovo u blokadi, pošto su Srbi preko puta, od Ribarića ka Brnjaku, postavili drva i preprečili obe kolovozne trake.

Time su onemogućili saobraćaj prema administrativnom prelazu Brnjak, iz pravca centralne Srbije.

Srbi su odustali od namere da dovezu tešku mehanizaciju sa zemljom, jer su u blizini nove barikade bili pripadnici MUP-a Srbije. Put u međuzoni su, kako javlja izveštač Tanjuga, blokirali tako što su posekli šumu iznad puta i razvukli bodljikavu žicu, koja je ostala od predhodne akcije Kfora.

Adminstrativni prelaz Brnjak bio je popodne nepuna dva i po sata prohodan, ali njime nije niko prošao, jer vojnici Kfora iz pravca Kosova preusmeravaju saobraćaj na alternativni put. To isto čine i Srbi u međuzoni.

Danas su se oglasili i predsednici Skupština opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić i zatražili od  ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića  da što pre dođe u pokrajinu i obavesti ih o dogovorima vezanim za prelaze Brnjak i Jarinje.

Čelnici opština očekuju da na tom sastanku budu upoznati sa postignutim rešenjima za dva administrativna prelaza, pošto do sada nisu dobili zvaničan tekst Sporazuma a ni informaciju sa objašnjenjima, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić.

Kfor je ranije danas pozdravio uklanjanje barikada u opštini Zubin Potok i dodao da je spreman da pomogne.

"Mandat Kfora je da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja za sve", navodi se u saopštenju. Kfor je ponovio da bezuslovna sloboda kretanja podrazumeva i slobodu kretanja za Euleks. Kfor je, takođe, ponovio da nasilje nije prihvatljivo, posebno napadi na vojnike.

Barikade su pre dva dana uklonjene i kod Jagnjenice, pa je put kod tog mesta potpuno prohodan, a saobraćaj normalizovan. Vojnici Kfora vozila propuštaju bez zadržavanja i bez kontrole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.