M.Ivanović: Žandarmerija blokirala alternativni put

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

M.Ivanović: Žandarmerija blokirala alternativni put

JARINJE – Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović rekao je danas da su pripadnici Žandarmerije MUP Srbije zatvorili alternativni put kod prelaza Jarinje koji Srbi koriste kako bi izbegli prelaze na kojima su kosovski zvaničnici i pogranični policajci.

Ivanović je za agenciju Beta kazao da je put, koji vodi od Jarinja ka Rudnici, zatvoren jutros.

Vest su agenciji Beta potvrdili i drugi građani koji su bili u koloni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koju su žandarmi usmerili sa alternativnog puta na zvanični prelaz Jarinje.

Ivanović je dodao da su ga najpre u blizini Jarinja zaustavili američki vojnici Kfora, legitimisali ga i propustili, a da mu je potom srpska žandarmerija „onemogućila dalje kretanje”.

„Upozorio sam ih da smo mi državljani Republike Srbije, da imamo lične karte i da imamo pravo da se krećemo, da je njihovo ponašanje protivustavno i protivzakonito”, rekao je Ivanović.

On je dodao da su mu žandarmi kazali da imaju naređenje iz Beograda i da će blokada „potrajati duže”.

Ivanović je ocenio da slobodu kretanja Srbima uskraćuje srpska žandarmerija koja pokušava da u potpunosti sprovede dogovor o integrisanom upravljanju carinom, i dodao da je „očigledno da je to dogovor sa Prištinom i Briselom o ukidanju srpskih institucija”.

Srbi sa severa Kosova masovno bojkotuju prelaze Jarinje i Brnjak zbog prisustva kosovskih zvaničnika i za prolazak u centralnu Srbiju koriste alternativne puteve.

Predstavnici Srba sa severa Kosova optužili su krajem februara žandarmeriju da je uklonila barikade koje su Srbi držali u međuzoni kod prelaza Jarinje i Brnjak kako bi blokirali rad tih prelaza.

Timovi Prištine i Beograda dogovorili su se o integrisanom upravljanju prelazima u decembru.

Beta

objavljeno: 22.03.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.