Kfor preuzeo barikade, poziv na mir

Izvor: B92, 30.Sep.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor preuzeo barikade, poziv na mir

Jarinje -- Kfor koji je oko 12h preuzeo barikadu na putu ka Jarinju, ne pušta na taj prelaz čak ni predstavnike UNMIK-a, koji su pokušali da im prenesu stavove građana.

Reporter B92 javlja da je situacija na prelazu Jarinje mirna i da Srbi postavljaju novu barikadu ispred novoproširene zone bezbednosti Kfora.

Komandant Kfora je oko 16h došao na Jarinje i zatražio preko posrednika razgovor sa predsednikom opštine Leposavić Brankom Ninićem, ali tog razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije ni bilo jer je komandant Kfora morao hitno da ode.

Šef UNMIK-a Farid Zarif se na prelazu 1 sastao sa komandantima misija Kfor i Euleks, kao i sa gradjanima koji su se okupili na Jarinju i liderima zajednice kosovskih Srba u Leposaviću.

Zarif je demonstrantima rekao da se "Ujedinjene nacije protive jednostranim akcijama i nasilju, kao i da podržavaju dijalog kao način rešenja trenutne situacije na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) i bilo gde drugde na severnom Kosovu".

Zarif je pozvao na mir i uzdržanost, rekavši da su članice Saveta bezbednosti jednoglasne u osudi nasilja do kojeg je došlo početkom nedelje i pozivu na dijalog.

"UNMIK je veoma zabrinut bog situacije na terenu i pozivamo sve strane, medjunarodne i lokalne, da razgovaraju jedne s drugima", naglasio je Zarif.

On je pozvao demonstrante da ne ometaju slobodu kretanja Kfora. Priznajući pravo na mirne proteste, Zarif je rekao da "sloboda kretanja Kfora ne sme biti ometana", ističe se u saopštenju.

Zamenik šefa UNMIK-a Robert Sorenesen rekao je novinarima, na novoj barikadi uspostavljenoj posle akcije Kfora, da UNMIK nije bio obavešten o današnjoj akciji tih snaga.

"To je bila vojna odluka i nije nešto o čemu su razgovarali sa nama danas", rekao je Sorensen, koji je pre akcije Kfora sa šefom misije Faridom Zarifom obišao prelaz Jarinje.

On je pozvao građane da ostanu mirni i dodao da su dobili uveravanje od Kfora da neće primeniti silu ukoliko ni gradjani ne budu to činili.

Sorensen je podsetio da je uloga UNMIK-a u ovim dešavanjima da ostvari komunikaciju izmedju gradjana i zvaničnika Kfora i naglasio da se jedino razgovorima mogu rešiti problemi.

Prema njegovim rečima nasiljem i jednostranim akcijama ne može se ništa rešiti, i to je, kako je dodao, "rečeno svima".

Građani su od Sorensena zatražili da reši problem devet porodica koje su ostale zarobljene u proširenoj zoni Kfora, kao i da obezbedi da oni mogu da posećuju groblje koje se nalazi pored baze u istoj zoni.

Sorensen je ukazao da se sva ta pitanja mogu rešiti kroz razgovore i pokušao da te zahteve prenese Kforu kada mu je zabranjen povratak u bazu medjunarodnih snaga.

Na pitanje da li je granica otvorena, Sorensen je kazao da je „barikada sada uklonjena" i da ukoliko gradjani budu išli tim putem mirno i prijateljski nastrojeni, mogu preći prelaz.

On je takodje rekao da se na prelazu Jarinje nalaze carinici Euleksa, dok je izbegao da odgovori na pitanje da li se na prelazu nalaze i kosovski carinici.

Sada na prelazu carinske poslove obavljaju carinici Euleksa, a tako je bilo i ranije, rekao je Sorenson.

Medjutim, izveštač Tanjuga se na licu mesta uverio da je prelaz i dalje zatvoren, te da pripadnici Kfora drže na nišanu sve koji se približavaju zabranjenoj zoni.

Pripadnici grčkog kontingenta pri Kforu, koji se nalaze na prostoru okruženom bodljikavom žicom, istakli su da prelaz nije otvoren, niti će danas biti otvaran.

Kfor: "Nećemo delvoati dok ste vi mirni"

Zamamenik komandira američke jedinice Kfora potporučnik Leri Vildens rekao je da je današnja akcija Kfora završena preuzimanjem barikade.

On je uizjavio da je današnja akcija za cij imala uklanjanje barikade i obezbeđenje slobode kretanja.

Vildens je pozvao građane da ostanu mirni i zamolio Ninića da osigura da tako i bude.

Predsednik opštine Leposavić je američkom oficiru rekao da će građani ostati mirni, ali da će na primenu sile i akcije Kfora odgovarati novim barikadama.

Vildens je poručio: "Dok ste mirni, nećemo delovati".

Na pitanje Ninića dokle će Kfor da širi svoju zonu, Vildens je odgovorio da to ne zna i da je to na komandi Kfora da odluči.

Za današnju akciju pripadnici Kfora dobili su naređenje iz komande, potvrdio je oficir novinarima.

Na pitanje šta će biti sa građanima čije su kuće u sada proširenoj zoni Kfora, on je kazao da je u toku proces razmatranja tog pitanja.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.