Kfor blokira Jarinje - Srbi Brnjak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2011, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kfor blokira Jarinje - Srbi Brnjak

JARINJE, BRNJAK, KOSOVSKA MITROVICA -

Kfor je bodljikavom žicom zatvorio večeras administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije, tako da je saobraćaj u potpunom prekidu.

S druge strane, nešto posle 19 časova Srbi sa severa Kosova kamionima su blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << administrativne linije.

Blokiran je i glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka.

Magistralni put Kosovska Mitrovica Ribariće, večeras su potpuno blokirali Srbi na nekoliko lokacija u opštini Zubin potok.

U mestu Zupče na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smera.

Pokraj puta parkiran je veliki broj automobila, a na barikadama su prisutni i Srbi iz Ibarskog Kolašina.

Na ovoj barikadi Srbi su postavili veliki video bim na kojem se večeras gleda košarkaška utakmica Srbije i Rusije.

Na istom putnom pravcu barikade su postavljene i u mestu Gazivode, gde je na putu parkirani teretni kamioni.

Takođe, u blokadi je i administrativni prelaz Brnjak.

Situacija u opštini Zubin potok je mira, ali napeta.

Kfor pojačao mere bezbednosti na Jarinju

Vojnici Kfora danas podigli su nivo bezbednosti na administrativnom prelazu Jarinje, tako što su razvukli žicu i postavili vreće s peskom.

Saobraćaj preko ovog administrativnog prelaza, koji se nalazi između Raške i Leposavića, odvija se neometano, uz kontrolu koju obavljaju pripadnici nemačkog Kfora.

Srbi su tokom noći bili i na barikadama u Leposaviću, na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Jarinje, gde se od juče umesto američkih vojnika iz sastava Kfora nalaze pripadnici nemačkog kontigenta.

Kontrolu na ovom, kao i na prelazu Brnjak na putu prema Ribariću, vrše vojnici Kfora, na osnovu sporazuma koji ističe večeras u ponoć, kada bi, kako je najavljeno iz Prištine, na ove prelaze treba da dođu kosovski carinici i pripadnici granične policije Kosova.

Noć protekla mirno, nova barikada u Kosovskoj Mitrovici

Noć na severu Kosova protekla je mirno, a jedan broj Srba je noć proveo uz barikade i prepreke koje su postavljanje na više lokacija.

Na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovice sinoć je barikadom obustavljen saobraćaj.

Istovareno nekoliko šlepera šljunka

Na mostu, koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice istovaren je šljunak, čime je onemogućen saobraćaj preko mosta.

Nekoliko šlepera šljunka je istovareno na glavnom ibarskom mostu sa severne strane i time su zatvorene sve saobraćajne trake.

Na južnoj strani mosta od sinoć se nalaze pripadnici Euleksa i kosovske policijske službe. Euleks je sa više vozila, od kojih je jedan oklopni transport, tokom noći preprečio most.

Preko mosta na Ibru jutros samo pešaci prelaze most, mahom Albanci iz Bošnjačke mahale.

Sednica Odbora za Kosovo sutra na Brnjaku?

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović zakazao je sednicu tog odbora za sutra u 13 časova na administrativnom prelazu Brnjak.

Kragović, koji je iz Srpske radikalne stranke, saopštio je tu odluku pred kraj sednice Odbora, pa se o njoj nije ni izjašnjavalo, jer je tada Odbor ostao bez kvoruma.

Delegacija Srpske radikalne stranke predvođena potpredsednicima stranke i poslanicima u parlamentu Srbije i Vojvodine, sutra putuje na sever Kosova, da pruži podršku tamošnjem srpskom narodu, saopštila je ova stranka.

Očekuje se, kako se u saopštenju navodi, da delegacija na administrativni prelaz Jarinje stigne oko 10 časova, odakle nastavlja put ka Zvečanu.

Tokom ove, kao i prethodnih noći, u potpunosti je bio blokiran put Kosovska Mitrovica-Raška u mestu Rudare, opština Zvečan, a saobraćaj između Kosovske Mitrovice i Zvečana odvijao se samo jednom kolovoznom trakom.

Od sinoć u Mitrovici veliki broj novinarskih ekipa

Euleks je, u sinoćnjem saopštenju, najavio da će se na prelazima na severu Kosova naći "mešoviti timovi".

Šef misije Euleks Gzavije de Marnjak je objasnio da je to sve u cilju "pospešivanje vladavine prava na severu Kosova", i istakao da će operativni rad preuzeti pripadnici ove misije u skladu sa svojim mandatom.

Na benzinskim pumpama u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu od sinoć vlada nestašica goriva i gasa.

Zbog situacije na severu Kosova od sinoć u Kosovskoj Mitrovici se nalazi veliki broj novinarskih ekipa iz zemlje i inostranstva.

Patrijarh srpski Irinej danas će u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice služiti moleban za spas srpskog naroda.

On će, kako je najavljeno Tanjugu, moleban služiti kasno posle podne, u šest sati.

Protojerej-stavrofor Milija Arsović rekao je Tanjugu da će patrijarh i sutra boraviti u Kosovskoj Mitrovici, gde će u istom hramu, sa više arhijereja SPC, služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

U pozivu objavljenom na sajtu SPC patrijarh Irinej pozvao je danas vernike na post i molitvu za spas "stradalnog naroda Kosova i Metohije", a Srbe na Kosovu da izdrže sve predstojeće događaje.

SNV: Politika Beograda ni nacionalna, ni državotvorna

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović upozorio je danas da bi dovođenje albanskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje ugrozilo vitalne interese i opstanak Srba na severu Pokrajine.

Ivanović je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da bi se "postavljanjem carine uspostavila kvazi država sa svojim institucijama, bila bi to potpuna izolacija Srba i odvajanje od matične države, države u kojoj jesmo i želimo da ostanemo".

"Srbi su ovde hrabri, jedinstveni, odlučni i rešeni da ostanu kao što su i proteklih 12 godina opstali na severu KiM", rekao je Ivanović i dodao da je oko 80.000 Srba do sada uspelo da se odupre albanskom, ali i stranom pritisku.

Prema njegovim rečima, Srbi će svim legitimnim sredstvima i građanskim otporom braniti svoje suštinske interese i ljudska prava - da žive u Srbiji, a ne nekoj albanskoj državi.

Ivanović je kritikovao i državnu politiku prema Kosovu.

"Politika koja se vodi iz Beograda je loša, nije ni nacionalna, ni državotvorna, i ta politika ugrožava naše interese", rekao je on i pozvao sve institucije Srbije i relevantne političke partije da se iskreno bore za interese države.

"Ovde se ne brane samo naši interesi, ovde se brani naša država i naš narod na KiM. Ko to ne shvati jednog dana će se probuditi u tuđoj državi", rekao je Ivanović.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas na sednici koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije, saznao je Tanjug. Tema sednice biće situacija na Kosovu i Metohiji.


Pogledaj vesti o: Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.