Jarinje otvoreno, ali bez saobraćaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2011, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarinje otvoreno, ali bez saobraćaja

JARINJE -

Pripadnici Kfora otvorili su danas pre podne administrativni prelaz Jarinje. Saobraćaja preko prelaza, međutim, nema jer ga onemogućava barikada koju su postavili Srbi, u petak, pošto je Kfor proširio bezbednosnu zonu oko prelaza. Euleks i Kfor uklonili su oko 10 sati bodljikavu žicu kojom je prelaz bio zatvoren od 14. septembra.

Prelaz obezbeđuju vojnici Kfora, koji su u punoj vojnoj opremi na više postavljenih položaja, a o unutrašnjosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prelaza brine Euleks policija. Pored Euleks policije, na prelazu se nalazi i Euleks carina.

Kako je Tanjugu rečeno u Euleks policiji, danas je jedan automobil prošao preko tog prelaza, kao i više osoba.

Pripadnici Kfora su u petak popodne "preuzeli" barikadu na putu ispred prelaza, tako što su proširili bezbednosnu zonu oko Jarinja.

Teška mehanizacija Kfora napravila je, kroz barikadu na putu koji vodi ka prelazu, prolaz dovoljno širok za automobile.

Srbi postavili novu barikadu

Što se Euleksa i Kfora tiče, prelaz je otvoren za putnički saobraćaj, međutim, na putu Leposavić - Jarinje Srbi su juče postavili novu barikadu od šljunka i zemlje kojom je onesposobljen dalji saobraćaj.

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a građani su, kao i ranijih večeri, dežurali na barikadama na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, kao i magistralnim putevima u unutrašnjosti.

Na teritoriji opštine Leposavić, nakon jučerašnje akcije proširenja zone bezbednosti od strane Kfora i preuzimanja i uklanjanja barikade na putu ka prelazu Jarinje, građani su nastavili mirni protest i postavili novu barikadu.

Oni su nasuli velike količine šljunka i zemlje nekoliko stotina metara dalje od barikade koju je Kfor preuzeo, a koja je bila podignuta 27. septembra nakon tadašnje akcije preuzimanja barikade.

Kfor nije pustio predstavnike UNMIK-a

Administrativni prelaz Jarinje, nakon jučerašnje munjevite akcije Kfora na preuzimanju barikade, bio je zatvoren i opkoljen bodljikavom žicom.

Kfor je bodljikavom žicom opkolio čitav prostor prilaza Jarinju, sve do puta koji vodi ka uzvišenju, na kome se nalazi baza Kfora. Unutar zone opkoljene bodljikavom žicom napravljen je prolaz kroz ranije barikade od šljunka, dovoljno širok za automobile.

Jedinice Kfora juče, nakon razgovora sa predstavnicima UNMIK-a, nisu ih više puštali da se vrate na prelaz Jarinje kada su pokušali da prenesu stavove građana.

Nakon što su se vratili sa sastanka iz baze Kfora, i sadržaj razgovora preneli građanima, predstavnici UNMIK-a pokušali su ponovo da se vrate na prelaz, ali ih Kfor nije pustio uz obrazloženje da se "nisu najavili".

Devet porodica ostale zarobljene u proširenoj zoni

Zamenik šefa UNMIK-a Robert Soreneson rekao je novinarima, na novoj barikadi uspostavljenoj posle akcije Kfora, da UNMIK nije bio obavešten o akciji tih snaga.

"To je bila vojna odluka i nije nešto o čemu su razgovarali sa nama danas", rekao je Sorenson, koji je pre akcije Kfora sa šefom misije Faridom Zarifom obišao prelaz Jarinje.

On je pozvao građane da ostanu mirni i dodao da su dobili uveravanje od Kfora da neće primeniti silu ukoliko ni građani ne budu to činili.

Sorensen je podsetio da je uloga UNMIK-a u ovim dešavanjima da ostvari komunikaciju između građana i zvaničnika Kfora i naglasio da se jedino razgovorima mogu rešiti problemi.

Građani su od Sorensona zatražili da reši problem devet porodica koje su ostale zarobljene u proširenoj zoni Kfora, kao i da obezbedi da oni mogu da posećuju groblje koje se nalazi pored baze u istoj zoni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.