Jarinje otvoreno, Srbi bojkotuju

Izvor: RTS, 01.Okt.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jarinje otvoreno, Srbi bojkotuju

Vojnici Kfora otvorili prelaz Jarinje za vozila i pešake, ali zbog bojkota Srba nema saobraćaja. Meštani iz Leposavića, na novoj barikadi, nastavili miran protest.

10.55 - Kfor otvorio administrativni prelaz Jarinje za prolaz vozila, pešaka i nekomercijalen robe. 

Vojnici Kfora su, oko 10 časova, otvorili administrativni prelaz Jarinje za vozila i pešake. Prelaz se, ipak, ne koriosti jer ga Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bojkotuju pošto se na njemu nalaze pripadnici prištinske policije i carine.

Noć na Jarinju je protekla mirno, a vojnici Kfora su jutros radili na daljem obezbeđivanju juče proširene bezbednosne zone. Pripadnici nemačkog kontigenta su, posle proširivanja dela baze Kfora u pravcu ka Leposviću, postavljali su vreće peska.

Srbi iz Leposavića su, ispod novorazvučene žice, postavili novu barikadu i nastavili miran protest, uprkos jučerašnjoj najavi kosovskog ministra policije Bajrama Redžepija da će sve blokade na severu Kosova biti uklonjene.

Meštani su nasuli velike količine šljunka i zemlje nekoliko stotina metara dalje od barikade koju je Kfor preuzeo, a koja je bila podignuta 27. septembra nakon tadašnje akcije preuzimanja barikade.

Administrativni prelaz Jarinje je, nakon jučerašnje akcije Kfora, ostao zatvoren i opkoljen bodljikavom žicom, kojom je Kfor opkolio čitav prostor prilaza Jarinju sve do puta koji vodi ka uzvišenju na kome se nalazi baza Kfora.

U blizini administrativnog prelaza Jarinje kretanje meštana je bilo otežano, zbog čega nisu mogli svojim vozilima da izađu iz sela, a pešice su se kretali samo uz dozvolu vojnika.

Vojnici međunarodnih snaga će i danas kontrolisati voz na relaciji Kraljevo - Zvečan, koji je predstavlja jedinu vezu centralne Srbije sa severom Kosova i Metohije. Kontrolu tog voza Kfor obavlja već nekoliko dana za redom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.