Izvor: S media, 27.Jun.2013, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto svetski giganti beže iz Kine?

Razlozi za to su brojni i kumulišu se već nekoliko godina.

Japanske firme suočavaju se poslednje dve godine sa rastućim antijapanskim raspoloženjem u Kini zbog teritorijalnog spora oko malog arhipelaga Senkaku u Istočnokineskom moru koja leže na velikim rezervama prirodnog gasa i nafte.

Takođe, u Kini rastu plate radnika i troškovi života, što poskupljuje proizvodnju i cenu boravka japanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biznismena u toj zemlji, dok se podsticaji koje kineska država daje za otvaranje novih radnih mesta ukidaju.

Prema podacima iz 2012. godine, prosečna mesečna primanja niskokvalifikovanih radnika u Kini su iznosila, zavisno od regiona, između 300 i 450 američkih dolara, dok su za to vreme radnici u zemljama kao što su Mjanmar, Laos, Vijetnam i Kambodža primali između 100 i 150 dolara.

Jedina država u delti reke Mekong čije se plate mogu meriti sa Kinom je Tajland, gde u prestonici Bangkoku radnici primaju prosečno nešto više od 300 dolara mesečno.

*Američki direktor tvrdi da su ga zarobili kineski radnici: Drže me kao taoca već peti dan

Izvor: RTS, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.