ZAOŠTRAVANJE NA RELACIJI RUSIJA-JAPAN! Putin odbio da preda dva ostrva, a razlog je AMERIKA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAOŠTRAVANJE NA RELACIJI RUSIJA-JAPAN! Putin odbio da preda dva ostrva, a razlog je AMERIKA!

Rusija je odbila da razmatra mogućnost predaje dva Kurilska ostrva u okviru pregovora o zaključivanju mirovnog sporazuma sa Japanom zbog bojazni od širenja prisustva američkog vojnog kontingenta u različitim delovima Japanskog arhipelaga, saopštila je agencija Kjodo, pozivajući se na izvore u ruskim diplomatskim krugovima.

Prema njihovim rečima, nakon što su se u novembru prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe složili da se intenzivira >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razmatranje zaključenja mirovnog sporazuma na osnovu bilateralne Zajedničke deklaracije iz 19. oktobra 1956. godine, japanska strana se nadala da će postići određene aranžmane o tome tokom Samita G20 na najvišem nivou.

Međutim, ruska strana je insistirala da "deklaracija potpisana 1956. ne može da se primeni u onom obliku kakva je". Konkretno, postoji zabrinutost u vezi sa širenjem prisustva američke vojske u Japanu u okviru saveza između Vašingtona i Tokija. Zbog toga je ruska strana zatražila od Japana da pruži konkretne odgovore o tome kako namerava da razreši zabrinutost Moskve, ali joj nisu dati nikakvi konkretni odgovori, istakli su izvori agencije. S tim u vezi, ruska strana je odbila da pregovara o predaji dva ostrva.

Osim toga, agencija naglašava da postoje i strahovi da bi predaja dva ostrva Japanu mogla negativno da utiče na nivo podrške ruskom predsedniku.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nesklapanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski savez se nadao da će ta deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu rezultirali uspehom.

U Singapuru je u novembru 2018. godine održan sastanak na najvišem nivou na kojem su učestvovali predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe. Nakon sastanka japanski premijer je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvanični stav bio usvajanje zahteva za vraćanje četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomai i tek nakon toga zaključenje mirovnog sporazuma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.