Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkani na Mesecu aktivniji nego što se mislilo

Fotografije dalje strane Meseca, koje je nedavno snimio japanski satelit, ukazuju na to da se vulkanska aktivnost na Mesecu dešavala ranije nego što se do sada mislilo.

Detalji o vulkanskoj aktivnosti na Mesecu, ili bilo gde drugde, pomažu istraživačima da shvate poreklo i evoluciju tog mesta. Tamna strana Meseca uvek je izazivala posebno interesovanje, pošto je taj deo lunarne hemisfere uvek okrenut dalje od Zemlje.

Japanski eksperti su u članku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objavljenom u magazinu "Science" naveli da je kamera sa japanskog satelita "Selene" uspela da napravi detaljne snimke dalje strane Meseca. Na fotografijama se vide krateri na mračnim, vulkanskim ravnicama, čijim se brojanjem, prema rečima naučnika, može izračunati starost tih ravnica.

"Utvrdili smo da je na daljoj strani Meseca bilo vulkanske aktivnosti u novije vreme, pre oko 2,5 milijarde godina", izjavio je član istraživačkog tima Makiko Ohtake iz Japanske agencije za istraživanje svemira.

Do sada se mislilo da se vulkanska aktivnost na tamnoj strani Zemljinog satelita okončala pre tri milijarde godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.