Vučić u Davosu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom

Izvor: Press, 23.Jan.2019, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Davosu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom

Predsednik Vučić jutros u Davosu prisustvuje obraćanju japanskog premijera Šinzo Abea.
Foto:Blic
Predstavljajući Abea, direktor Davos Ekonomskog foruma, Klaus Švab, rekao je da je pod vođstvom Abea, Japan napravio impresivan progres na svim poljima i da je danas treća najveća ekonomija sveta.
-Japan je odlučan u tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da očuva i da se posveti unapređenju slobodnog, otvorenog i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka - rekao je Abe u obraćanju delegatima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Pozivam sve vas da ponovo izgradite poverenje prema sistemu međunarodne trgovine. To bi trebalo da bude sistem koji je pravedan, transparentan i efikasan u zaštiti prava intelektualne svojine, kao i u oblastima kao što su e-trgovina i javne nabavke - izjavio je Abe.
Japan, kao predsedavajući G20 u ovoj godini, nastojaće takođe da pokrene diskusije o klimatskim promenama, kao i o načinima za olakšavanje korišćenja digitalnih podataka, dodao je on.
Njegov govor na forumu u švajcarskim Alpima dolazi u uslovima kada su Kina i SAD u međusobnom trgovinskom ratu, koji, zajedno sa još nekim faktorima, preti da izazove oštro usporavanje globalne ekonomije, ocenjuje britanska agencija.
 



Foto: RAS Srbija
Na fotografijama je predsednik Vučić sa suprugom premijera Abea, i ministrom ekonomije Japana.
Vučić prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu, koji je počeo juče, a trajaće do petka. Predsednik Srbije učestvovao je juče na okruglom stolu pod nazivom "Sloboda medija u kriznim situacijama", gde je govorio o stanju u medijima u našoj zemlji.
On je, posle učešća na panelu o medijima, rekao je danas da će država Srbija raditi na ubrzanoj izgradnji institucija, dodatnoj zaštiti novinara i uslovima za punu slobodu njihovog rada, te da od onih koji se bave tom profesijom očekuje veću odgovornosti.

Tokom tri dana u Davosu, Vučić će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.
Foto: RAS Srbija
Predviđeni su i susreti predsednika Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Republike.
Ovogodišnji skup u Davosu proteći će bez američke delegacije, a učešće su otkazali i britanska premijerka Tereza Mej i francuski predsednik Emanuel Makron, jer se oboje hvataju u koštac sa krizama u svojim zemljama.

Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u švajcarskom skijalištu Davos okupio je oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.