Vraća se nada - Japan ponovo hvata zalet

Izvor: B92, 15.Jan.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraća se nada - Japan ponovo hvata zalet

Tokio -- Japanski proizvodni sektor porastao je u decembru 2016. najbržim tempom u godinu dana zahvaljujući rastu narudžbina.

To su ohrabrujući signali o mogućem vraćanju zamajca posustale ekonomije, pokazuju objavljeno privatno istraživanje.

Konačni indeks menadžera nabavke proizvodnog sektora (PMI), koji su uradile istraživačke kompanije Market i Nikei Japan, porastao je na 52,4 poena u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sezonski prilagođenoj osnovi, što je više od preliminarnog pokazatelja od 51,9 poena, kao i od novembarskog rezultata od 51,3 poena, izveštava agencija Rojters.

Indeks je četvrti mesec zaredom ostao iznad praga od 50 bodova koji razdvaja rast od pada, pokazujući da industrijska aktivnost raste najbržim tempom od decembra 2015.

Konačni indeks novih narudžbina, koji meri domaću i inostranu tražnju, porastao je u decembru na najviši nivo za godinu dana, na 53,2 poena, u odnosu na preliminarnih 52,8 poena i 51,1 bod prethodnog meseca.

Skok potražnje većim delom potiče iz domaćih redova, iako su ispitanici takođe prijavili rast prodaje u Evropi, Kini i Severnoj Americi.

Japanski izvoz, industrijska proizvodnja i potrošnja stanovništva nedavno su pokazali znake oporavka, ulivajući nadu političarima koji se bore za izvlačenje ekonomije iz stagnacije, dodaje britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.